Joe Biden annonserade utnämningen av Antony Blinken som utrikesminister just med nyckeluppgiften att reparera de internationella relationerna. Foto: TT/AP/Lee Jin-man

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Kinastrategin USA behöver

Den brittiska tidskriften, The Economist, publicerade nyligen en ledare , med rubriken ”Kinastrategin Amerika behöver, i vilken man uppmanar president Joe Biden att ”sträva efter att göra stora affärer med Amerikas demokratiska allierade”.

Av Christin Sandberg/Italien

USA En av Trumpadministrationens prestationer var att erkänna det auktoritära hotet från Kina. Uppdraget för Biden-administrationen blir att ta reda på vad man ska göra åt det, konstaterar The Economist.

Medan Donald Trumps instinkt var att vilja leda fighten med jättelandet i öst själv, och se sina allierade som hantlangare, så bör Joe Biden söka upp och försöka slå sig samman med de likasinnade länderna. Det kommer kanske inte bli lätt, men skulle gynna alla, konstaterar man i ledaren.

Det här andra kalla kriget, mellan USA och Kina, är annorlunda än det första. Fokus i rivaliteten med Sovjetunionen låg på ideologi och kärnvapen. Nu handlar det om informationsteknik, data, 5G-mobilnät, internetstandarder, artificiell intelligens (AI) och kvantberäkning. Det är det som i dag avgör vem som ligger i framkant inte bara militärt utan även ekonomiskt, och kanske, skriver The Economist, även vad gäller vetenskaplig forskning.

En annan skillnad är också att länderna under det första kalla kriget befann sig i två separata ”världar”. Kina och USA är däremot helt sammankopplade. Främst på grund av att Kina integrerats i den globala ekonomin under de senaste tjugo åren. Men även på grund av den höga nätverkskapaciteten och specialiseringen hos teknikföretagen, vilket gör att länderna är beroende av varandra för att få fram slutprodukter.

Det kinesiska kommunistpartiet har förstått att teknologi är vägen till makt och vet hur de ska sprida sin teknik.

Trump har försökt att sätta sig upp mot det och bland annat hindra spridningen av Huaweis 5G. Men gjort mer skada än nytta genom att hota med sanktioner mot länder som tillverkar chip åt Huawei. En strategi som The Economist menar i längden bara gynnar Kina.

Istället för att skrämma iväg sina allierade i Europa måste Amerika fokusera på att stärka relationerna med dem, eftersom det kan hjälpa USA att fortsatt ligga i framkant när det gäller teknikutveckling, är budskapet från the Economist. Det krävs helt enkelt samarbete.

Men det i sin tur kräver stora ansträngningar, eftersom Europa inte är särskilt välvilligt inställda till att vika sig för amerikanska påtryckningar. EU-domstolen har till exempel vid två tillfällen begränsat dataöverföring till USA.

Möjliga frågor för samarbete inom teknikområdet skulle kunna vara beskattning, regler för övertagande och nytillträde och produktions- och leveranskedjor. Istället för att konkurrera vad gäller teknikspecialisering, bör man få till ett samarbeta på hög nivå, menar the Economist.

Joe Biden har sagt att USA ska reparera sina relationer till omvärlden. Ett första steg har, sedan ledaren publicerades den 19 november, redan tagits i och med att Biden annonserade utnämningen av Antony Blinken som utrikesminister just med nyckeluppgiften att reparera de internationella relationerna.

Richard Gowan vid ICG är också positiv till att Joe Biden sagt sig vilja fokusera på USA:s relationer till övriga länder i världen.

– En god nyhet är att Bidenadministrationen sannolikt kommer att fokusera på att förbättra det internationella samarbetet kring covid. Det övergripande fokuset kommer att ligga på global hälsa, vaccin och ekonomiska frågor, men jag hoppas att USA även kommer att ta konfliktriskerna i samband med covid på större allvar, säger han.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.