NYHETER:

Influensa har försvunnit under covid-19 – men inte malaria

Lokala hälso- och sjukvårdsfrivilliga testar för covid-19 och malariaa i Dharavi, ett av Asiens största slumområden i Mumbai i Indien. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Influensa har försvunnit under covid-19 – men inte malaria

Av Klas Lundström

HÄLSA I kölvattnet av den rådande coronaviruspandemin har antalet influensafall inrapporterade till Världshälsoorganisationen, WHO, minskat till minimala nivåer. I USA har endast lite drygt tusen fall rapporterats under 2020–2021-säsongen, att jämföra med de drygt 20 000 fall åren dessförinnan.

– Det cirkulerar ingen influensa, säger Greg Poland, sjukdomsforskare vid Mayo Clinic till Scientific American.

Pausade malariaprogram

Fastän antalet influensafall når dokumenterade rekordlåga nivåer under covid-19 är det andra sjukdomar som inte tryckt på paus. Den 25 april uppmärksammades den årliga malariadagen, en sjukdom som årligen kostar omkring en miljon människor livet, varav de flesta är barn under fem år.

Trots att den dödliga moskitburna sjukdomen trycks tillbaka tack vare aktiva WHO-program har en rad malariaelimineringsprogram tvingats pausats under den rådande pandemin. Något som särskilt drabbat länder som Kambodja, Papua Nya Guinea och Salomonöarna, enligt WHO:s statistik.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.