Palestinska protester mot israeliska bosättningar Shufa, Västbanken, 1 september.vid Foto: TT/AP Photo/Majdi Mohammed

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Nya bosättarhus fördöms

Israeliska myndigheter godkände i förra veckan ytterligare utbyggnad av bosättningar med nästan 5 000 hus. Detta fördömdes i ett gemensamt uttalande på fredagen av Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien som ett brott mot internationell rätt.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA De fem länderna skriver i uttalandet att godkännandet av ytterligare hus i bosättningar ”bryter mot internationell rätt och ytterligare äventyrar livskraften i en tvåstatslösning för att ge en rättvis och hållbar fred till den israelisk-palestinska konflikten”. I uttalandet uppmanar länderna till ett ”omedelbart stopp” för utbyggnad av bosättningar och ett stopp på demolering av palestinska hus i östra Jerusalem och på Västbanken, rapporterar Haaretz.

Det var på möten på onsdagen och torsdagen som israeliska myndigheter godkände sammanlagt 4 948 bosättarhus. Enligt den israeliska organisationen Peace now har sammanlagt 12 159 bosättarhus godkänts under 2020 hittills, vilket är det högsta antalet sedan Peace now började dokumentera processen 2012.

Enligt organisationen går det också att se ökade antal godkända bosättarhus som en effekt av att USA under president Donald Trump minskat pressen på Israel att inte godkänna expansion av bosättningar. ”Medan en de jure-annektering kan ha skjutits upp pågår tydligt en de facto-annektering av bosättningsexpansion.”, skriver Peace now med hänvisning till att Israel i augusti sade sig skjuta upp sin planerade annektering av delar av Västbanken och Jordandalen i och med ett avtal med Förenade arabemiraten och senare även Bahrain.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.