NYHETER:

Boende i Sheikh Jarrah avvisar kortsiktig uppgörelse

Muna el-Kurd i mitten talar på en presskonferens i tisdags i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem med sin pappa på höger sida. el-Kurdfamiljen liksom tre andra palestinska familjer avvisade på tisdagen en överenskommelse som skulle ha skjutit striden om deras hem men inte löst konflikten om äganderätten. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Boende i Sheikh Jarrah avvisar kortsiktig uppgörelse

Fyra palestinska familjer i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem avvisade i tisdags en överenskommelse om att erkänna en israelisk bosättarorganisations äganderätt av deras hem i utbyte mot en status som ”skyddade hyresgäster” i femton år. Samtidigt har Israel godkänt utbyggnad av bosättningar både i östra Jerusalem och på Västbanken, vilket fördöms av FN-experter som kallar bosättningarna för ”ockupationens motor”.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA | Förslaget gällande de omstridda hemmen och marken i östra Jerusalem lades fram av Israels högsta domstol i oktober och de boende i Sheikh Jarrah gavs fram till den 2 november att ta ställning till det. 

– Vi avslår enhälligt lösningen som erbjöds av ockupationsdomstolen. Detta avslag beror på vår tro på rättvisan i vårt fall och våra rättigheter till våra hem och vårt hemland, sade Muna el-Kurd, från en av de fyra familjerna som bott i Sheikh Jarrah i flera generationer, på en presskonferens i tisdags, rapporterar Al Jazeera English. 

Striden om Sheikh Jarrah som ligger nära Jerusalems gamla stad var en av de konflikter som i våras ledde till det elva dagar långa kriget mellan Hamas och Israel då 243 människor dödades i Gaza, och tolv i Israel. Den israeliska bosättarorganisationen Nahalat Shimon har genom flera rättsprocesser försök att vräka de palestinska familjer som bor i husen. 

”Ockupationens motor”

Familjerna var flyktingar från det som i dag är Israel och tilldelades mark i östra Jerusalem på 1950-talet, som då kontrollerades av Jordanien, på villkor att man avsade sig sin statuts som flyktingar. Israel liksom Nahalat Shimon hävdar att marken tillhörde judar innan 1948, och lagen Legal and Administrative Matters Law från 1970 ger judar rätt att driva fall om land och egendom. Motsvarande rätt för palestinier som tvingades fly finns dock inte.

Medan bosättarorganisationen Nahalat Shimon ser fallet som en civilrättslig dispyt i vilken de har äganderätt till husen och marken sker deras rättsprocess i ett större sammanhang där många palestinier tvingas bort från östra Jerusalem som enligt internationell rätt är ockuperad palestinsk mark. Bosättningar där liksom på Västbanken är illegala enligt internationell rätt och utgör ett allvarligt hinder mot en fungerande palestinsk stat och FN-experter har kallat bosättningarna för ”ockupationens motor”.

Fördöms av FN-experter

Nyligen godkände israeliska myndigheter ytterligare 1 700 hus i bosättningarna Givat Hamatos och Pisgat Zeev i östra Jerusalem, 3 000 hus på det ockuperade Västbanken, och myndigheterna verkar också vara på väg att godkänna flera bosättarutposter – som inte bara är illegala enligt internationell rätt utan också enligt israelisk lag.

– De israeliska bosättningarnas själva existensberättigande på ockuperad mark  – skapandet av demografiska fakta på marken för att konsolidera en permanent närvaro, en befästning av utländsk politisk kontroll och ett illegalt hävdande av suveränitet – trampar på de grundläggande normerna för humanitär rätt och människorättslag, säger FN-experterna Michael Lynk och Balakrishnan Rajagopal i ett uttalande i onsdags. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.