NYHETER:

Klimatpanel: Nu står mer än någonsin på spel

Klimataktivister under en protest i Kapstaden i november förra året. Foto:

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Klimatpanel: Nu står mer än någonsin på spel

Insatserna i kampen mot klimatförändringarna är högre än någonsin.

Det är budskapet från FN:s klimatpanel IPCC som snart kommer med en tung rapport om effekter, anpassning och sårbarhet i en allt varmare värld.

Av Sofia Eriksson/TT

KLIMAT | Hur påverkar klimatförändringarna människor och planet, vad kan vi vänta oss i framtiden och hur ska vi anpassa oss till en varmare planet? Det är frågor som FN:s klimatpanel IPCC kommer att belysa i en rapport som publiceras den 28 februari.

Effekterna av den globala uppvärmningen, som till stor del drivs av förbränningen av fossila bränslen, är redan kännbara. Bara under det senaste året har dödliga översvämningar, värmeböljor och skogsbränder skakat fyra kontinenter – fenomen som väntas bli vanligare i takt med att temperaturen stiger.

Med hjälp av underlag från tusentals forskare och experter världen över publicerar FN:s klimatpanel regelbundet rapporter om det rådande vetenskapliga läget. Den pågående sjätte kunskapsutvärderingen kring klimatförändringarna är den mest ambitiösa i IPCC:s historia, enligt ordförande Hoesung Lee.

 

– Behovet av rapporten från arbetsgrupp två har aldrig varit större eftersom insatserna aldrig har varit högre, sade han i måndags då beslutsmötet inför rapporten inleddes med en digital ceremoni.

Jakt på konsensus

Nu väntar över en vecka av intensiva diskussioner mellan rapportförfattare och representanter från medlemsländerna som ska nagelfara innehållet och enas kring formuleringarna i den sammanfattningsrapport som riktar sig till beslutsfattare.

Den senaste delrapporten från IPCC, som publicerades i augusti förra året, konstaterade att risken är uppenbar för att världen kommer att passera 1,5 graders global temperaturhöjning om bara 10–20 år. Planeten är redan nu 1,1 grader varmare än under förindustriell tid.

– Vi har dopat atmosfären med fossila bränslen, sade Petteri Taalas, chef för Meteorologiska världsorganisationen (WMO), under öppningsceremonin.

Manar till försiktighet

Taalas framhöll också att det är viktigt att överväga vilken inverkan prat om en stundande klimatapokalyps kan ha på människors psykiska mående.

– Vi måste vara lite försiktiga med hur vi kommunicerar resultaten av vår vetenskap, om tröskelpunkter och om vi pratar om biosfärens kollaps och mänsklighetens försvinnande, sade Taalas.

– Vi måste vara försiktiga för att inte skapa för mycket rädsla hos unga människor. Den rädslan bör riktas mot beslutsfattare.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.