NYHETER:

Två tonåriga palestinier dödade av israeliska styrkor

Två tonåriga palestinier har på några dagar skjutits ihjäl av israelisk militär på det ockuperade Västbanken. Foto: Democracy now

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Två tonåriga palestinier dödade av israeliska styrkor

 Två tonåriga palestinier har på några dagar skjutits ihjäl av israelisk militär på det ockuperade Västbanken. Nittonåriga Nehad Amin Barghouti sköts ihjäl av israeliska styrkor i byn Nabi Saleh en bit utanför Ramallah i början av veckan och sjuttonåriga Mohammed Abu Salah sköts ihjäl av israeliska soldater i närheten av Jenin i söndags.

Av Bella Frank

ISRAEL–PALESTINA | Nehad Amin Barghouti ska ha skjutits i magen med skarp ammunition under en protest i byn Nabi Saleh. Enligt Al Jazeera English utbröt det konfrontationer och israeliska styrkor ska ha använt tårgas förutom skarp ammunition mot demonstranterna. Nehad Amin Barghouti kom från staden Kafr Ein och beskrivs som en tidigare ”frigiven politisk fånge”.

I byn Nabi Saleh som har omkring 600 invånare hölls under åren 2009–2017 veckovisa protester mot att israeliska bosättare tagit över palestinsk mark. Sedan dess har protesterna fortsatt men på mer oregelbunden basis. Åtminstone fem demonstranter har dödats under protester och sammanstötningar i byn under det gångna årtiondet – Muhammad  Tamimi sköts till döds i somras, ’Iz a-Din Tamimi dödades 2018, Sabaa ’Obeid 2017, Rushdi a-Tamimi 2012 och Mustafa Tamimi dödades 2011. Enligt den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem hade ingen av dem utgjort något hot mot de israeliska styrkorna.

I söndags dödades den minderåriga Mohammed Abu Salah i byn Silat al-Harithiya i närheten av Jenin på norra Västbanken. Han sköts ihjäl av israeliska soldater i samband med konfrontationer när soldater anlände till byn för att spränga ett hus som tillhör Muhammad Jaradat som har anklagats för att ha skjutit ihjäl en israelisk bosättare förra året.

När nyheten spreds att den israeliska militären befann sig i byn för att demolera huset tog sig palestinier t från omkringliggande byar dit för att försöka förhindra demoleringen, rapporterar Al Jazeera English. Enligt den palestinska organisationen Stop the Wall sköts Mohammed Abu Salah på söndagen och avled av skadorna på måndagen då han också begravdes.

Israel har för vana att förstöra hus som tillhör personer som man anklagar för terrorattacker på israeler. I bland sker detta även mot familjens hus, Israel hävdar att agerandet avskräcker andra från att attackera israeler. B’Tselem betraktar detta som en form av kollektiv bestraffning som ofta drabbar helt oskyldiga människor. ”I nästan alla fallen bor individen som utförde attacken eller planerade att göra det inte längre i huset, eftersom de dödats av israeliska säkerhetsstyrkor under attacken eller greps och står inför ett långt fängelsestraff i Israel” skriver organisationen på sin hemsida.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.