NYHETER:

Hungerstrejkande palestinier fick igenom krav

Palestinier demonstrerade till stödd för Hisham Abu Hawash i Ramallah på det av Israel ockuperade Västbanken i söndags. Han har hållits i administrativt förvar av Israel sedan hösten 2020, ett förfarande som enligt FN står i strid med internationell rätt. På plakatet står det: ”De som svälter bakom gallren föder universum med värdighet”. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Hungerstrejkande palestinier fick igenom krav

Palestiniern Hisham Abu Hawash som har hungerstrejkat i 141 dagar avslutade den på tisdagen efter att en lösning nåtts under medling av Egypten. Hisham Abu Hawash greps hösten 2020 och inledde sin långa hungerstrejk i protest mot att han hållits i israeliskt administrativt förvar utan rättegång. Administrativt förvar är ett förfarande som enligt FN står i strid med internationell rätt.

Av Bella Frank

ISRAEL–PALESTINA | Hisham Abu Hawash som länge har varit illa däran av hungerstrejken befinner sig på sjukhus och kommer att vara fortsatt inskriven där tills i slutet av februari, efter det kommer att han kunna återvända hem, rapporterar Haaretz. Detta efter en förhandlingslösning hade nåtts mellan israeliska och palestinska representanter med hjälp av egyptisk medling. 

Hisham Abu Hawash, medlem av Islamiska Jihad, ses av många palestinier som en nationalhjälte och det har hållits flera protester till stöd för honom och hans krav. Israel använder sig regelbundet av administrativt förvar som kan utdömas med sex månader i taget men som ofta staplas på varandra vilket innebär att palestinier kan befinna sig fängslade i år utan att ställas inför rätta eller ens veta vad de anklagas för. 

Bryter mot internationell rätt

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem rapporterade i november 2021 att israeliska myndigheter sedan oktober 2020 hade slutat att förse dem med siffror över hur många palestinier som hålls i administrativt förvar i Israel. Den senaste siffran de därför kan redogöra för är för september 2020 och då hölls 376 palestinier, varav två minderåriga, i administrativt förvar. Enligt den palestinska människorättsorganisationen Adddameer som stöttar palestinska fångar befann sig 500 palestinier i administrativt förvar i november 2021. 

Hisham Abu Hawash var i höstas en av fem palestinier i israeliska fängelser som inledde en hungerstrejk och redan i oktober 2021 uppmanade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) Israel att antingen släppa eller åtala fångarna och påtalade att Israels användande av administrativt förvar står i strid med internationell rätt. 

”I strid med internationell rätt fortsätter Israel att använda administrativt förvar för att fängsla mer än 500 palestinier – sex barn inkluderade – utan åtal, utan rättegångar, utan domar, allt baserat på hemlig information som fångarna inte har tillgång till”, säger flera FN-experter, inklusive FN:s särskilda rapportör Michael Lynk i ett uttalande och fortsätter: ”De har ingen möjlighet att ifrågasätta dessa icke yppade anklagelser, och de vet inte när, eller om, de kommer att släppas.”

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.