NYHETER:

Minnesdag i splittrat Kapitolium

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Minnesdag i splittrat Kapitolium

Paneldebatt, presidenttal, en tyst minut och vittnesmål från ledamöter. Så ska årsdagen av stormningen av Kapitolium uppmärksammas. Men få republikaner väntas närvara – en påminnelse om den fortsatt starka polariseringen i amerikansk politik.

Av TT-AFP

USA | Demokraterna väntas mangrant följa de evenemang som sker kongressen i dag – antingen på plats eller virtuellt på grund av coronapandemin. Men nästan alla republikaner tros utebli.

Sprickan mellan de två stora partierna har snarare vidgats än krympt ett år efter att hundratals våldsamma Trumpanhängare trängde sig in i kongressbyggnaden. Även om republikanerna så gott som unisont fördömde attacken under dagarna som följde så har de flesta förblivit lojala mot den före detta presidenten Donald Trump.

För att uppmärksamma årsdagen har talmannen i representanthuset Nancy Pelosi utlyst en tyst minut i kammaren. Där hålls också en paneldebatt med kända historiker och en rad ledamöter ska vittna om sina upplevelser under stormningen.

”Demokratin segrade”

Nancy Pelosi säger inför minnesdagen i en intervju för nyhetsbyrån AP att det är dags för landet att visa sina bästa sidor, dra lärdom av historien och se till att en dag som den 6 januari 2021 aldrig återupprepas.

– Tvivla inte på att vår demokrati stod på randen till katastrof.

– Demokratin segrade den kvällen, säger Pelosi.

President Joe Biden väntas i sitt tal gå hårt åt sin företrädare Donald Trump genom att slå fast att denne är ”ytterst ansvarig” för stormningen, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki inför talet.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.