NYHETER:

Par i USA erkänner spionage

Ett amerikanskt par, där maken var ingenjör inom den amerikanska flottan, har erkänt att de försökt sälja kärnkraftsteknik till Brasilien. Arkivbild. Foto: AP Photo/Elaine Thompson

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Par i USA erkänner spionage

Ett amerikanskt par, där maken var ingenjör inom den amerikanska flottan, har erkänt att de försökt sälja kärnkraftsteknik som försörjer USA:s ubåtsflotta med energi till Brasilien, rapporterar New York Times.

Av Klas Lundström

USA/BRASILIEN | Den märkliga historien, som nu vecklas upp inför öppen ridå i form av förhör och medial rapportering, hade sin början våren 2020 då brasiliansk underrättelsetjänst kontaktades av det amerikanska paret i brevform – men brevet överlämnades kort därpå till den amerikanska polismyndigheten FBI.

FBI-anställda utgav sig därefter för att vara företrädare för den brasilianska staten, intresserade av att köpslå med det amerikanska paret. 

Det visade sig att informationen som paret ville sälja verkligen rörde USA:s topphemliga kärnkraftsdrivna ubåtsprogram, något som Brasilien själv har kämpat med att få att fungera. 

Efter gripandet i oktober 2021 erkände paret, som lever i Annapolis i delstaten Maryland, sina intentioner och nu riskerar de långa fängelsestraff för spionage, rapporterar New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.