NYHETER:

Ketanji Brown Jackson nomineras till USA:s HD

Domare Ketanji Brown Jackson uppges vara den som president Joe Biden kommer att nominera till domare i USA:s HD. Foto. AP Photo/Jacquelyn Martin

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ketanji Brown Jackson nomineras till USA:s HD

Av Bella Frank

USA | USA:s president Joe Biden nominerar Ketanji Brown Jackson till USA:s Högsta domstol (HD). Det rapporterar CNN. Om Ketanji Brown Jackson slutligen utses blir hon den första svarta kvinnliga domaren i domstolens historia.

För att så ska ske måste nomineringen godkännas av senaten där republikaner och demokrater har 50 platser vardera, och där vicepresident Kamala Harris får den avgörande rösten om så behövs. 

Ketanji Brown Jackson är domare i appellationsdomstolen i District of Colombia och har varit en av de favorittippade till nomineringen. Joe Biden har sedan tidigare lovat att om möjligheten gavs skulle han utse en svart kvinna till landets högsta domstol.

När den liberala domaren Stephen Breyer tidigare i år meddelade att han kommer att pensionera sig startade processen att välja rätt person för nomineringen. Om hon godkänns av senaten kommer det ändå inte att ändra maktförhållandena i HD som domineras av konservativa domare efter att förre presidenten Donald Trump fick chansen att utse två domare till HD under sin mandatperiod. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.