NYHETER:

Colombia: 2021 våldsammaste året sedan fredsavtalet

Landets president Ivan Duque har kritiserats för att inte ha implementerat reformer som fredsavtalet utlovat. Foto: AP Photo/Peter Dejong

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Colombia: 2021 våldsammaste året sedan fredsavtalet

Av Klas Lundström

COLOMBIA | År 2021 var det blodigaste Colombia upplevt sedan fredsavtalet undertecknades mellan dåvarande presidenten Juan Manuel Santos och Farcgerillan 2016, konstaterar fredsobservationsrörelsen Juridicción Especial para la Paz (JEP) i ett uttalande, rapporterar Colombia Reports.

Enligt JEP blev 2021 året då våldet återigen kopplade sitt grepp om Colombia med den högsta siffran sedan fredsavtalet slöts när det gäller massakrer (93), rekordmånga fall av tvångsförflyttningar (146) och regelrätta strider mellan säkerhetsstyrkor och beväpnade grupper, däribland narkotikakarteller och den alltjämt stridande gerillarörelsen ELN.

Landets president Ivan Duque har inte undkommit kritik för sin konfrontativa retorik när det gäller utsatta samhällsrörelser som fackliga organisationer och ursprungsaktivister och miljörörelser, men kritiseras framför allt för att inte ha implementerat reformer som fredsavtalet utlovat, rapporterar Colombia Reports. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.