Foto: AP Photo/Markus Schreiber

LEDARE

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

När det här är över måste alla kärnvapen förstöras

Av Malin Bergendal

Nyheterna från Ukraina rasar in, den ena vansinnigare än den andra. Attackera Tjernobyl och ta personalen som gisslan, vad är det för människor som hittar på något sådant? Men Ukraina gör motstånd, hittills har fem gånger fler ryska soldater än ukrainare dödats. Som bönder på ett schackbräde, några som en galen president kan offra för sin egen makts skull.

Med ”galen” menar jag inte att ställa någon sorts amatördiagnos. Massor av människor med psykisk ohälsa är kloka, empatiska och har gott omdöme. Men oavsett vad en psykiater skulle säga om Putins mentala tillstånd gör det honom till en fara för sin egen och andras säkerhet, hundratals miljoner andras säkerhet. Och världssamfundet låter honom hållas.

FN:s säkerhetsråd inrättades för att man ville få slut på decennier av krig, och om det fungerade på ett rimligt sätt skulle Ryssland nu blockeras från allt. Säkerhetsrådet skulle diskutera hur världens länder i samarbete skulle sätta stopp för Putin och säkra en demokratisk och human utveckling i Ukraina. Självklart skulle Ryssland stängas ute från säkerhetsrådet och antagligen sitta löst i FN också.

Istället är Ryssland en av fem fasta medlemmar i säkerhetsrådet, med vetorätt, och just nu dessutom ordförande i rådet. När säkerhetsrådet i fredags röstade om en resolution som skulle fördöma Putins krig i Ukraina var det chanslöst från början – och då handlade det ändå bara om en verbal tillsägelse. Det är som att ha en maffialedare som polischef.

Nu bävar världen inför Putins hot om att ta till kärnvapen om omvärlden blandar sig i hans krigande. Skulle han göra det eller hotar han bara? Det kan vi inte veta. Men om omvärlden skulle lägga sig för hans hot om ”fruktansvärda konsekvenser” som vi ”aldrig har mött förr i historien” skulle det hotet sedan finnas kvar. Om han skulle använda kärnvapen mot Ukraina skulle det drabba Ryssland också, men kanske är det inte där han tänker att de ska detonera.

Nu om inte förr måste vi inse att det inte kan få finnas kärnvapen i världen. Vi kommer aldrig att kunna lita på att de bara ligger där och håller terrorbalansen för att de är så fruktansvärda att ingen vettig människa skulle använda dem. Det finns ingenting som säger att någon vettig människa kommer att ha makt över den saken. När det här är över måste alla kärnvapen ovillkorligen oskadliggöras.

Vi måste också fundera på hur samarbetet mellan världens länder ska se ut. Vi kan inte ha det så att en galen maffiaboss sitter med det yttersta ansvaret för världsfreden.

Ryssland får inte delta i årets Eurovision. Det är alltid något.

Om ryska soldater demolerade kinesiska städer skulle Xi Jinping inte tveka att kalla det invasion.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.