REPORTAGE

Vladyslav Tynok: ”En kamp mellan gott och ont”

Många har tagit sin tillflykt till tunnelbanestationerna för att söka skydd mot luftanfall. – Det är svårt att föreställa sig att folk måste bo i tunnelbanestationer år 2022. Det är som en science fiction-bok, säger Vladyslav Tynok på fredagskvällen. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Vladyslav Tynok: ”En kamp mellan gott och ont”

Ukrainska Vladyslav Tynok är kvar i Kiev och han har inga planer på att lämna staden.

– Det finns ingen plats i Ukraina dit de ryska missilerna inte kan nå så det finns ingen säker plats, säger han till Tidningen Global på fredagskvällen.

Av Bella Frank 

UKRAINA | Klockan är åtta på fredagskvällen. Vladyslav Tynok sitter någonstans i Kiev med lamporna släckta. Mörkret är en säkerhetsåtgärd eftersom han och andra vet att ryska trupper närmas sig. Under hela dagen har det rapporterats om strider i den norra utkanten av huvudstaden och även om de inte verkar ha tagit sig in till själva centrum än kan det finnas civilklädda ryska trupper som gör det. Så därför sitter folk i mörkret. När flyglarmen ljuder tar han sig ner i husets källare, det är inte ett skyddsrum men är beläget under mark. 

– Andra har inte tillgång till en källare så många människor har tagit sin tillflykt till tunnelbanestationerna och stannar där hela natten. Många har varit där i flera dygn nu. Det är svårt att föreställa sig att folk måste bo i tunnelbanestationer år 2022. Det är som en science fiction-bok, säger Vladyslav Tynok som är en ukrainare som jobbar för ett företag som bedriver ett svenskt-ukrainskt teknologiskt projekt och därför kan prata svenska. Han är också mycket tacksam för den hjälp som Sverige har gett till Ukraina genom olika former av projektet genom åren:

– Vår verkliga partner, som vi alltid kan lita på, är svenskarna, säger han men han önskar sig starkare sanktioner mot Ryssland av EU, inte minst genom att utesluta Ryssland från det globala betalnätverket Swift.

Dricksvatten en bristvara

Han förklarar att det redan råder brist på dricksvatten och att det är köer till alla affärer, för att inte tala om bensinstationerna. Många stationer har slut på bränsle eller har begränsat hur många liter en kund får köpa. Och det är efter att ha väntat i många timmar. Köerna ut ur Kiev är fortfarande enorma. 

Vladyslav Tynok förklarar att flyglarmen är något lugnare på kvällen och tidiga natten för att börja vid fyratiden på morgonen. Därefter går larmet ungefär var tredje timme. Han är angelägen att få ut till omvärlden att den ryska propagandan – att den ryske presidenten Vladimir Putins tal om en ”särskild operation” – är just propaganda, oroad över någon kanske tror på desinformationen som sprids via rysk statsmedia.

– Det är viktigt att svenskarna får läsa sanningen. Det här är en total invasion och pågår över hela Ukraina, och nu pågår intensiva strider i Kievregionen, säger han och pekar på vad Putin vill uppnå – en lydregering:

– Det Putin vill uppnå är en ny regering i Ukraina så att vi ger upp alla ambitioner att gå med Nato, att vi slutar vända oss till väst. 

”Vill återupprätta ryska imperiet”

Och Vladyslav Tynok varnar, liksom många experter och kommentatorer har gjort den senaste veckan, att Ukraina inte behöver vara den enda måltavlan som Putin har siktat in sig på:

– Det här är inte bara ett krig mellan Ukraina och Ryssland, det är en kamp mellan gott och ont. Han är galen och det finns ingen garanti att andra länder inte är i farozonen efter Ukraina.

I Vladimir Putins tal i måndags, det som föregick hans erkännande av de ukrainska utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga nationer, talade han bland annat om de lagar som upplösningen av Sovjetunionen vilade på är illegitima. Något andra tidigare sovjetrepubliker ser som ännu ett hot från den ryska ledaren mot deras nationella integritet. 

– Putin försöker återupprätta det ryska imperiet, han är galen. En av de farligaste situationerna som är under utveckling just nu är att ryska trupper har tagit Tjernobyl, och det är en katastrof som också kommer drabba andra länder, säger han men gläds samtidigt av de ryska demonstrationerna som har hållits emot kriget:

–Vi var glatt överraskade, det var verkligt goda nyheter att höra om protesterna. 

Stannar i Kiev

På frågan om han har några planer på att lämna Kiev svarar han nekande.

– Jag planerar att stanna, de ryska missilerna kan nå alla platser i Ukraina, säger Vladyslav Tynok och förklarar att ingen plats är säker, innan han får ett meddelande på telefonen om explosioner i närheten och måste springa till källaren på nytt.

En timme senare skriver han ett meddelande om att explosioner kan höras tydligt från Kievs utkanter, och lägger till: ”Jag skulle säga att ryssarna ikväll kan komma att försöka ta regeringsbyggnaderna”.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.