NYHETER:

Rysk krigssymbol kritiseras – påminner om hakkors

Bokstaven Z har blivit en symbol för den ryska militären och ses bland annat på stridsvagnar men även som här i det offentliga ryska rummet. Foto: AP Photo
 

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Rysk krigssymbol kritiseras – påminner om hakkors

Av Klas Lundström

RYSSLAND I Ryssland har den så kallade ”specialoperationen” i Ukraina – invasion med pågående fullskaligt krig – renderat i offentlig symbolpolitik där det offentliga rummet här och var dekoreras med ett Z. En symbol för stöd för de ryska truppernas insats i Ukraina.

Den latinska bokstaven har blivit alltmer framträdande i ryska städer och pryder alltifrån husfasader, annonsplatser och har blivit föremål för välproducerade reklamfilmer som sprids i medier.

Utanför Ryssland har kampanjen i allmänhet och bokstaven i synnerhet väckt obehag och bland annat Vitalij Portnikov, prisbelönt ukrainsk journalist och författare, beskriver det som ”en semisvastika”. Symbolen har mytiska associationer och står för ”För seger” (”Za pobedu” på ryska), menar bland annat Ruslan Levijev, rysk militäranalytiker, rapporterar Radio Liberty. 

Det är heller inte den första ryska militäroperationen i närtid som ramas in av en bokstav – statligt initierade propagandaskyltar med ett ”V” sattes upp runtom i Ryssland efter landets annektering av Krimhalvön 2014, rapporterar Radio Liberty.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.