NYHETER:

Flickors skolgång stoppad i Afghanistan

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Flickors skolgång stoppad i Afghanistan

Flickor i Afghanistan har blivit hemskickade från skolan bara timmar efter att den öppnat för flickor – trots löften om skolgång från talibanerna.

– Jag ser mina elever gråta och motvilligt lämna lektionerna, säger läraren Palwasha till AFP.

Av TT

AFGHANISTAN | Terminsstarten blev en besvikelse för många flickor i Afghanistan som för första gången skulle få gå till skolan sedan talibanerna tog makten i landet i somras.

Flickor har skickats hem från flera skolor, rapporterar nyhetsbyrån AFP som var på plats vid flickskolan Zarghona i huvudstaden Kabul.

– Plötsligt blev vi tillsagda att lämna tills andra beslut tagits, säger Azimi, som skulle gå tillbaka till årskurs tolv.

– Vad har vi gjort för fel? Varför måste kvinnor och flickor utstå det här? Jag ber det islamiska emiratet att öppna våra lektioner.

Gråtande elever

Med tårar i ögonen packade eleverna ihop sina saker – bara timmar efter att skolan öppnat.

– Det är smärtsamt att se sina elever gråta, säger läraren Palwasha.

Många har befarat att talibanerna skulle förbjuda flickor att gå i skolan, precis som förra gången extremiströrelsen styrde landet 1996–2001. Talibanstyret har lovat att så inte ska bli fallet, och yngre flickor och pojkar har sedan i höstas kunnat gå i skola.

Under onsdagen skulle skolorna öppna för flickor i klass sex och uppåt. Inamullah Samangani, en av talibanernas talespersoner bekräftar att flickor skickats hem.

– Ja, det stämmer, säger han.

FN: Stort bakslag

På en del håll i huvudstaden, i Panjshir, och på andra håll i landet, som i provinserna Herat – där undantag gjorts sedan i höstas för flickor – bedrivs dock undervisning, i alla fall för tillfället, för såväl pojkar som flickor, rapporterar AFP.

Chefen för FN-organet Unesco, Audrey Azoulay, kallar situationen för ett ”stort bakslag” och FN-chefen António Guterres beskriver utvecklingen som en ”djup besvikelse” och att den är ”djupt skadlig för Afghanistan”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.