NYHETER:

Ilska i Frankrike efter tre femicid på ett dygn

Det dödliga våldet mot kvinnor i Frankrike har i flera år legat högt och på årets första dag mördades tre kvinnor av sin manliga partner. Nu kräver organisationer som Nous Toutes att regeringen agerar kraftfullt. På banderollen står det ”Vi är rösterna för de som inte längre har någon” under en manifestation i Lyon i november 2021. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ilska i Frankrike efter tre femicid på ett dygn

Det dödliga våldet mot kvinnor i Frankrike har i flera år legat högt. Med tre mord på kvinnor redan på årets första dygn fruktar kvinnorätttsorganisationer att 2022 kommer att bli lika dystert och manar regeringen till konkret handling.

Av Bella Frank

FRANKRIKE | På tisdagen lovade den franska regeringen att vidta nya åtgärder mot det utbredda dödliga våldet mot kvinnor i landet efter att tre kvinnor mördats under ett dygn i vad som antas vara så kallade femicid, det vill säga att de dödades för att de är kvinnor.

Men kritiken mot president Emmanuel Macron och hans regering är stor då man menar att den inte tar sitt ansvar att skydda kvinnor på allvar och det var först efter utbredd ilska som regeringen på tisdagen höll ett digitalt möte med tjänstemän från en av städerna där en av kvinnorna dödades.

– Tre kvinnor dödade på 24 timmar och deras enda reaktion är att organisera ett litet möte några dagar senare. Nej, deras jobb är inte klart, säger Marylie Breuil från det feministiska kollektivet Nous Toutes till DW. 

Mördades av partner

En av kvinnorna hittades mördad i bakluckan på en bil i Nice i södra Frankrike, detta efter att hennes man erkänt att han hade strypt henne, en annan kvinna knivhöggs till döds av sin manliga partner i Meurthe-et-Moselle-regionen i östra Frankrike och en kvinna hade knivhuggits till döds av sin partner i Saumur i västra Frankrike, rapporterar DW.

Frankrike har enligt en studie från 2017 fler fall av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer än länder som Spanien, Nederländerna, Italien och Storbritannien under de senaste åren. Kollektivet Nous Toutes grundades 2018 för att motverka sexistiskt och sexualiserat våld och har sedan dess organiserat flera stora protester. 

Nous Toutes redovisar mörka siffror över det dödliga våldet mot kvinnor under de senaste åren, 2016 dödades 131 kvinnor av en partner eller ex-partner, 2017 var siffran 143, 2018 var den 123, 2019 hade siffran stigit till 153, 2020 sjönk det dödliga våldet något och 100 kvinnor rapporterades då ha dödats vilket var den lägsta på femton år, siffran steg sedan under 2021 något till 113. 

Fotbojor med gps ska larma

Den franska regeringen har vid flera tillfällen tagit initiativ till att adressera det utbredda våldet, bland annat genom en omfattande konferens – Grenelle des violence conjugales – som arrangerades under 2019. Den ledde till flera nya åtgärder – bland annat introducerades 2020 elektroniska fotbojor som är försedda med gps som larmar när en våldsutövande partner eller tidigare partner närmar sig den våldsutsatta, nödtelefoner för våldsutsatta och möjligheten att vräka en våldsam partner från en gemensam bostad, rapporterade France 24 tidigt förra året. 

Dessutom har man försökt att förenkla processen att göra en polisanmälan. Så sent som i november 2021 förklarade Marlène Schiappa, minister med ansvar för medborgarskapsfrågor, att en polisanmälan ska kunna göras på en plats där den som har utsatts för våld i nära relation eller för sexualbrott känner sig trygg, exempelvis i en väns hem.

– Det finns kvinnor som berättar för oss att de inte vågar gå till en polisstation eftersom de är rädda för att inte välkomnas, eftersom det är svårt att tala om saker som är tabubelagda (med) en okänd person i uniform i en främmande miljö, sade hon till Associated Press i samband med Internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.