NYHETER:

Ilska i Frankrike efter tre femicid pÄ ett dygn

Det dödliga vĂ„ldet mot kvinnor i Frankrike har i flera Ă„r legat högt och pĂ„ Ă„rets första dag mördades tre kvinnor av sin manliga partner. Nu krĂ€ver organisationer som Nous Toutes att regeringen agerar kraftfullt. PĂ„ banderollen stĂ„r det ”Vi Ă€r rösterna för de som inte lĂ€ngre har nĂ„gon” under en manifestation i Lyon i november 2021. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Ilska i Frankrike efter tre femicid pÄ ett dygn

Det dödliga vÄldet mot kvinnor i Frankrike har i flera Är legat högt. Med tre mord pÄ kvinnor redan pÄ Ärets första dygn fruktar kvinnorÀtttsorganisationer att 2022 kommer att bli lika dystert och manar regeringen till konkret handling.

Av Bella Frank

FRANKRIKE | PÄ tisdagen lovade den franska regeringen att vidta nya ÄtgÀrder mot det utbredda dödliga vÄldet mot kvinnor i landet efter att tre kvinnor mördats under ett dygn i vad som antas vara sÄ kallade femicid, det vill sÀga att de dödades för att de Àr kvinnor.

Men kritiken mot president Emmanuel Macron och hans regering Àr stor dÄ man menar att den inte tar sitt ansvar att skydda kvinnor pÄ allvar och det var först efter utbredd ilska som regeringen pÄ tisdagen höll ett digitalt möte med tjÀnstemÀn frÄn en av stÀderna dÀr en av kvinnorna dödades.

– Tre kvinnor dödade pĂ„ 24 timmar och deras enda reaktion Ă€r att organisera ett litet möte nĂ„gra dagar senare. Nej, deras jobb Ă€r inte klart, sĂ€ger Marylie Breuil frĂ„n det feministiska kollektivet Nous Toutes till DW. 

Mördades av partner

En av kvinnorna hittades mördad i bakluckan pÄ en bil i Nice i södra Frankrike, detta efter att hennes man erkÀnt att han hade strypt henne, en annan kvinna knivhöggs till döds av sin manliga partner i Meurthe-et-Moselle-regionen i östra Frankrike och en kvinna hade knivhuggits till döds av sin partner i Saumur i vÀstra Frankrike, rapporterar DW.

Frankrike har enligt en studie frÄn 2017 fler fall av dödligt vÄld mot kvinnor i nÀra relationer Àn lÀnder som Spanien, NederlÀnderna, Italien och Storbritannien under de senaste Ären. Kollektivet Nous Toutes grundades 2018 för att motverka sexistiskt och sexualiserat vÄld och har sedan dess organiserat flera stora protester. 

Nous Toutes redovisar mörka siffror över det dödliga vÄldet mot kvinnor under de senaste Ären, 2016 dödades 131 kvinnor av en partner eller ex-partner, 2017 var siffran 143, 2018 var den 123, 2019 hade siffran stigit till 153, 2020 sjönk det dödliga vÄldet nÄgot och 100 kvinnor rapporterades dÄ ha dödats vilket var den lÀgsta pÄ femton Är, siffran steg sedan under 2021 nÄgot till 113. 

Fotbojor med gps ska larma

Den franska regeringen har vid flera tillfĂ€llen tagit initiativ till att adressera det utbredda vĂ„ldet, bland annat genom en omfattande konferens – Grenelle des violence conjugales – som arrangerades under 2019. Den ledde till flera nya Ă„tgĂ€rder – bland annat introducerades 2020 elektroniska fotbojor som Ă€r försedda med gps som larmar nĂ€r en vĂ„ldsutövande partner eller tidigare partner nĂ€rmar sig den vĂ„ldsutsatta, nödtelefoner för vĂ„ldsutsatta och möjligheten att vrĂ€ka en vĂ„ldsam partner frĂ„n en gemensam bostad, rapporterade France 24 tidigt förra Ă„ret. 

Dessutom har man försökt att förenkla processen att göra en polisanmÀlan. SÄ sent som i november 2021 förklarade MarlÚne Schiappa, minister med ansvar för medborgarskapsfrÄgor, att en polisanmÀlan ska kunna göras pÄ en plats dÀr den som har utsatts för vÄld i nÀra relation eller för sexualbrott kÀnner sig trygg, exempelvis i en vÀns hem.

– Det finns kvinnor som berĂ€ttar för oss att de inte vĂ„gar gĂ„ till en polisstation eftersom de Ă€r rĂ€dda för att inte vĂ€lkomnas, eftersom det Ă€r svĂ„rt att tala om saker som Ă€r tabubelagda (med) en okĂ€nd person i uniform i en frĂ€mmande miljö, sade hon till Associated Press i samband med Internationella dagen mot vĂ„ld mot kvinnor.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter