NYHETER:

Fyra kvinnorättsaktivister släppta i Afghanistan

En video som publicerades på sociala medier visade Tamana Zaryab Paryani vädja om hjälp när hon hävdade att talibanmilitanter hade anlänt till hennes ytterdörr den 19 januari. Foto: Tamana Zaryab Paryani

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fyra kvinnorättsaktivister släppta i Afghanistan

Av Bella Frank

AFGHANISTAN | Fyra afghanska kvinnorättsaktivister som fördes bort i januari har nu släppts av talibanerna. Samtidigt har en stor grupp nya kvinnor förts bort tillsammans med sina familjer.

Tamana Zaryab Paryani och Parwana Ibrahimkhel och två andra aktivister som bland annat har arrangerat protester till stöd för kvinnors rätt har släppts fria rapporterar FN:s insats i Afghanistan, Unama, på Twitter. Unama uppmanar landets de facto-styre att respektera alla afghaners rättigheter.

Talibanerna har nekat till att ha legat bakom deras bortförande men en av dem, Parwana Ibrahimkhel, som släpptes i fredags uppger att hon fördes bort av Islamiska emiratet, talibanernas namn på Afghanistan, rapporterar Tolo News på Twitter.

Samma dag som hon släpptes ska ett 40-tal personer ha gripits i Kabul. Enligt uppgifter från USA:s sändebud för afghanska kvinnor, Rina Amiri, ska en majoritet av de gripna vara kvinnor. Det finns ännu lite information om det gripandet, enligt the Guardian.

– Varje försvinnande sätter fokus på det stora luckorna i Afghanistan i dag, bristen på rättssäkerhet. Så här agerar man inte när man försöker att vara en regering och det understryker grymheten i hur de verkar tycka att de helt enkelt kan föra bort kvinnor och slarvigt förneka det, säger Heather Barr, från Human Rights Watch.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.