NYHETER:

Starbucks sparkade fackligt aktiva i Memphis

Nikki Taylor jobbar på ett Starbuckskafé i Memphis, USA. Foto: More Perfect Union

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Starbucks sparkade fackligt aktiva i Memphis

Sju fackligt aktiva Starbucksanställda sparkades i förra veckan i Memphis. Enligt företaget hade de brutit mot säkerhetsföreskrifter men fackföreningen Starbucks Workers United menar att de straffades för sin fackliga aktivitet. Starbucks agerande har mötts av stor kritik från anställda på andra kaféer runt om i landet.

Av Bella Frank

USA | En av de som sparkades i förra veckan är Nikki Taylor som jobbar på ett Starbuckskafé i Memphis som i mitten av januari ansökte om att få hålla en facklig omröstning för att ansluta sig till Starbucks Workers United.

– Det här är ett tydligt försök från Starbucks att hämnas på de av oss som går i bräschen för den fackliga mobiliseringen på vårt kafé och skrämma andra partner, säger Nikki Taylor, rapporterar Common Dreams.

Facket Starbucks Workers United har pågående fackliga omröstningar på en lång rad Starbuckskaféer i USA och än fler är på gång. På över 80 kaféer pågår fackliga mobiliseringar som befinner sig i olika stadier. I ett uttalande säger facket att avskedandet av de fackliga aktivisterna är det mest anti-fackliga agerandet från Starbucks hittills och att i princip hela den fackliga organiseringskommittén i Memphis har sparkats.

Anställda på andra Starbuckskaféer har kritiserat företagets agerande och kräver att de sparkade får sina jobb tillbaka. Under tisdagen planeras en protest utanför Starbucks huvudkontor i Seattle.

Det var den 17 januari i år som anställda på Starbuckskaféet i Memphis meddelade att de ville ha en facklig omröstning, samma dag som USA firar Martin Luther King Jr-dagen. Det var den 17 januari 1968 som han mördades i Memphis samtidigt som han deltog i en renhållningsarbetarstrejk.

Starbucksarbetarna kräver bland annat löneförhöjning med en minimilön på minst femton dollar i timmen, liksom bättre arbetsförhållanden.

– Kaféet är en familj och en attack på en av oss är en attack på oss alla. Som partner ska vi inte behöva vara rädda för att tala med media, att organisera våra kaféer, eller kämpa för vår rätt att ha ett fack, säger Beto Sanchez till Common Dreams och lägger till att Martin Luther King Jr ”dödades i just vår stad när han kämpade för rätten till facklig organisering.”

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.