NYHETER:

Jacob Zuma

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Tecken på diplomatisk vilja från Moskva

Signaler, om än svaga, tyder på att Ryssland är villigt till fortsatta förhandlingar med väst om Ukrainakonflikten.

Vissa ryska militärövningar ska dessutom avslutas.


UKRAINA/RYSSLAND  | I ett väl regisserat, tv-sänt samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov öppnades en dörr till diplomatiska samtal.

Putin frågade om det lönar sig att fortsätta de diplomatiska ansträngningarna med väst om Ukrainas framtid.

– Som ledare för utrikesdepartementet måste jag säga att det alltid finns en chans att komma överens, svarade Lavrov.

Han poängterade också möjligheten för Ryssland att enas om säkerhetsfrågor med väst trots att USA och dess allierade avvisat Rysslands krav.

Putin lyssnade noggrant till sin utrikesminister, enligt tv-bilderna.

Samtidigt meddelade försvarsminister Sergej Sjojgu att några av Rysslands militärövningar håller på att avslutas.

Väl orkestrerade framträdanden

De ryska övningar med tiotusentals soldater nära gränsen till Ukraina har eller kommer snart att avslutas. Åtminstone enligt försvarsminister Sergej Sjojgu.

”Några av dessa militärövningar håller på att avslutas, några kommer att slutföras inom en snar framtid”, uppges han ha meddelat Putin vid ett möte under måndagen.

Beskeden skulle kunna vara ett tecken på nedtrappning, samt signal om fortsatt förhandlingsvilja efter ett par dagar av intensivt retoriskt tonläge om Ukraina.

Lavrov anses inte tillhöra president Putins allra innersta krets. Inte heller försvarsminister Sjojgu tros vara bland dem som står Putin närmast. Deras väl orkestrerade framträdanden kan tyda på att Kreml söker en ny väg ut ur krisen.

Mötet mellan Lavrov och Putin genomfördes samtidigt som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz befann sig i Kiev för samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Scholz underströk åter västs hållning om att diplomati och samtal är den enda lösningen för krisen.

Amerikanska underrättelseuppgifter gjorde samtidigt gällande att Ryssland utökat sin truppnärvaro vid ukrainska gränsen under helgen, uppger försvarshögkvarteret Pentagon enligt AFP.

Ukraina begär OSSE-möte

Ukraina har begärt ett möte med Ryssland och andra medlemmar i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) om den ökande spänningen vid gränsen.

Utrikesminister Dmytro Kuleba sade att anledningen är att Ryssland ignorerat formella förfrågningar om de ryska trupperna vid gränsen.

Kuleba säger att Ukraina på fredagen begärt svar från Ryssland om deras avsikter enligt Wiendokumentet, en överenskommelse om säkerhetsfrågor som antagits av OSSE:s medlemmar, inklusive Ryssland.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.