NYHETER:

Detta är kampanjen mot Sverige

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Detta är kampanjen mot Sverige

En växande desinformationskampanj på nätet anklagar svensk socialtjänst för övergrepp mot muslimer och deras barn. Det här är vad vi vet.

Av Tomas Lauffs/TT

SVERIGE | Vad handlar kampanjen om?

På sociala medier florerar konspirationsteorier om hur svensk socialtjänst med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) ”kidnappar” barn till muslimer och försöker sekularisera dem, vilket sajten Doku var först med att rapportera om i slutet av januari.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, sprids narrativet att svenska staten tar muslimers barn i syfte att tvångsassimilera dem. Enligt argumenten vill staten förbjuda muslimska personers rätt att uppfostra sin barn. En uppgift som förs fram hävdar att barn placeras på familjehem som drivs av pedofiler, där barnen tvingas äta griskött och utsätts för övergrepp.

I kampanjen, som pågått en tid men intensifierats de senaste veckorna, har det uppmanats till våld och framförts underförstådda hot om terror. Enskilda individer – som handläggare inom socialtjänsten – har också hängts ut.

Vilka står bakom?

Kampanjen kan sägas existera i två delar: En internationell del som engagerar tiotusentals människor i flera länder, och en inhemsk som rör Sverige.

En privatperson i Sverige, med stor följarskara på sociala medier, lade nyligen ut en film på nätet som porträtterar en pappa vars barn omhändertagits. Filmen fick stor spridning utomlands, bland annat sedan två webbsajter med miljontals följare uppmärksammat saken.

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) kan kampanjen spåras till en arabiskspråkig sajt som sedan december publicerat videoklipp om vad man hävdar är övergrepp från svenska myndigheter. Upphovsmannen till sajten har enligt MPF gett uttryck för att bland annat stödja terrorrörelsen IS.

Enligt Magnus Ranstorp drivs kampanjen i Sverige av flera aktörer med olika utgångspunkter och syften:

  • Av vissa islamistiskt anstrukna imamer och personer som av Säpo klassats som säkerhetshot. Syftet ska vara att skapa kaos och ilska mot majoritetssamhället och de politisk styrande.
  • Av familjer som fått sina barn omhändertagna och strider för att få dem tillbaka och privatpersoner som vill engagera sig i frågan.
  • Av det lilla identitetspolitiska partiet Nyans som engagerat sig i enskilda fall och driver saken som en valfråga för att samla sympatisörer över olika etniska gränser.
Hur länge har det pågått?

Spridningen av desinformationen tog riktig fart i börjat av året och har fortsatt att växa. I fredags twittrade bland annat arabiska mediebolaget Al Jazeera, med över 17 miljoner följare, om kampanjen.

Flera demonstrationer har hållits under förra året. I måndags hölls en demonstration i Stockholm. Under söndagen hålls ytterligare en demonstration i Göteborg.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.