NYHETER:

USA ett steg närmare metoo-lag

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

USA ett steg närmare metoo-lag

En metoo-inspirerad lag som ger arbetstagare rätt att pröva anklagelser om sexuella trakasserier i rätten har röstats igenom i den amerikanska kongressen.

– En av de viktigaste arbetsplatsreformerna i amerikansk historia, säger senatorn Kirsten Gillibrand.

Av TT-AP

USA |
Arbetsgivare i USA ska inte längre kunna hindra anställda från att gå till rätten med anklagelser om sexuella trakasserier, enligt ett lagförslag som kongressen nu godkänt och president Joe Biden väntas skriva under.

Vita huset har redan visat stöd för förslaget, som tagits fram i ett ovanligt samarbete mellan demokraten Kirsten Gillibrand och republikanen Lindsey Graham.

Vid sin sida hade de det före detta nyhetsankaret Gretchen Carlson, som väckte stor uppmärksamhet när hon 2016 anklagade tv-bolaget Fox vd Roger Ailes för sexuella trakasserier, vilket ledde till att Ailes fick sparken.

Berör 60 miljoner

I dagsläget är det möjligt för arbetsgivare att i anställningskontrakten kräva att anklagelserna ska behandlas via skiljedom eller medling i stället för i domstol, något som bedöms ha missgynnat personen som säger sig ha blivit utsatt.

Över 60 miljoner amerikaner uppskattas ha ett sådant krav inskrivet i sina anställningskontrakt. Den kritiserade klausulen har även använts i kontrakt som upprättas mellan till exempel vårdhem och brukare.

Lagförslaget, som passerade kongressen under torsdagen med röstsiffrorna 335-97, ska även gälla retroaktivt. Sedan tidigare upprättade kontrakt med en sådan klausul kommer därför inte längre att ses som giltiga, vilket tros leda till att gamla anklagelser uppdagas på nytt.

”Nästan medeltida”

Chuck Schumer, demokraternas senatsledare, säger att det är ”nästan medeltida” att tvinga offer till övergrepp och trakasserier att ”hålla käften, inte berätta för någon och inte söka rättskipning”.

Att ett lagförslag samlat sådant stöd hos både republikaner och demokrater sker ytterst sällan i det polariserade politiska klimat som råder i USA. Enligt Lindsey Graham visar det att det ”finns hopp, så länge vi kan lyssna på varandra och försöka förbättra livet i frågor vi kommer överens om”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.