NYHETER:

Dödligt vapenrelaterat våld ökar i USA

Mary Vennekotter provar ett AR-15 gevär vid National Rifle Associations årsmöte i Indianapolis, lördagen den 27 april 2019. Foto: TT/AP Photo/Michael Conroy

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Dödligt vapenrelaterat våld ökar i USA

Med Joe Biden som president i Vita huset hoppades många i USA att landets liberala vapenlagar skulle stramas åt, särskilt då dödligt vapenrelaterat våld ökar för varje år, enligt ny statistik. Men Biden har av olika anledningar skyndat långsamt och får kritik från lobbygrupper som vill se stramare vapenlagar.

Av Klas Lundström

USA | Enligt Gun Violence Archive, ett oberoende statistiknätverket över vapenrelaterat våld i USA, fortsätter dödligt våld med vapen inblandat att öka – för tredje året i rad.

Enligt Gun Violence Archives statistik var vapenrelaterat våld inblandat i 44 878 dödsfall under kalenderåret 2021, och då är mord, dråp, vådaskott och självmord inkluderade i statistiken.

Ökningen från 2020 är visserligen till synes knapp – från 43 644 – men jämfört med 39 563 under 2019 börjar det forma en oroväckande trend som ger politiska ringar på vattnet.

Stark vapenlobby

Dödligt vapenrelaterat våld är ett problem som president Joe Biden visserligen uttalat intentioner om att stoppa, men som ställd mot den amerikanska konstitutionen som ger amerikaner långtgående rättigheter att bära och äga vapen, samt en penningstark och stridslysten vapenlobby med politiska förgreningar.

Särskilt starka förgreningar har vapenlobbyn, anförd av National Rifle Association (NRA), in i det republikanska partiet.

– Presidenten måste visa ledarskap, men sanningen är att han inte har gjort det under det senaste året, säger Noah Lumbanotobing, kommunikatörsansvarig för lobbygruppen March for Our Lives, till Huff Post.

Ingen vapenreform

Någon omfattande vapenreform har det hittills inte blivit tal om under Joe Bidens presidentskap, däremot har USA:s riksåklagare Merrick Garland påbörjat juridiska processer med målet att städa upp bland så kallade ”spökvapen”, det vill säga handeldvapen som kan tillverkas hemma och på så vis undgå registrering eller licens.

Initiativ som likväl misslyckas med att lysa upp kärnan av problemet med USA:s epidemiska vapenrelaterade våld, menar bland annat Adzi Vokhiwa, chef vid Giffords Law Center, en organisation som arbetar för att bana väg för striktare vapenlagar.

– Det finns fortfarande tid för handling, säger Adzi Vokhiwa till Huff Post.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.