KRÖNIKA:

Därför behövs en folklig resning

KRÖNIKA

Dela på facebook
Dela på twitter

Därför behövs en folklig resning

Av Birger Schlaug

KRÖNIKA | Häromdagen meddelade jag Regeringskansliet att Sagoliden i Byle, som ligger i gränsområdet mellan Sörmland och nordvästra Östergötland, utropats till kärnvapenfri zon.

Eftersom den svenska regeringen – till skillnad från Österrike, Irland, Malta och ytterligare nästan 90 länder – inte ids skriva på FN-resolutionen om förbud mot kärnvapen så finns skäl för medborgarna att reagera. Till exempel genom en gammal goding: utlysa kärnvapenfria zoner.
Alla vi som har en bostad, en trädgård, en äng, en affärslokal, skog, takvåning i Säffle eller etta i Danderyd kan gott ta oss den rätten.  Och meddela Regeringskansliet.

I dag finns det cirka 13 400 kärnvapen i världen. Nato och Ryssland har 6 300 var. Det hade räckt med en bråkdel för att skapa ett helvete på jorden.
På 60-talet drev FN:s generalsekreterare U Thant frågan om kärnvapenfria zoner. Finlands president Urho Kekkonen lade förslag om en kärnvapenfri zon i Norden – omfattande Finland, Sverige, Norge och Danmark. 1982 undertecknade Olof Palme en motion i Sveriges riksdag om att regeringen (som då var borgerlig) skulle arbeta för en sådan. Sedan dess har sossarna backat, fredsrörelsen sackat och försvarsindustrin vunnit segrar … Och partiernas ”försvarspolitiker” har börjat låta alltmer euforiska över uppmärksamheten.

Kärnvapenkapplöpning pågår. Och Sverige lallar med. Det blev inte bättre när regeringen skrev på värdlandsavtal med Nato i vars doktrin ingår att kunna vara den första som använder kärnvapen i en krigssituation. Det är också det avtalet som spökar när det gäller Sveriges plötsliga kovändning i frågan om att skriva under FN-resolutionen.

Att Sverige skulle bli ett av de länder som vägrade skriva på förbudet mot kärnvapen var en fullständigt orimlig tanke för bara några år sedan. Därför behövs en folklig resning.

Historiskt sett har Sverige – inte minst genom Alva Myrdal och Inga Thorson – varit drivande för att minska och stoppa kärnvapen. Tidigare mål om kärnvapenfria zoner, tillbakadragande av vapensystem i gränsområden, diplomati, kontakter och stegvis nedrustning är nu helt borta från den politiska dagordningen.

Allt större militära övningar, ökande ”försvarsbudget” och alltmer intensiv krigsretorik har omfamnats av samtliga riksdagspartier. Allt pimpat med det bisarra beslutet att inte skriva på förbudet mot kärnvapen.

I en opinionsmätning (Sifo) visade det sig att nästan åtta av tio vill att Sverige undertecknar FN-resolutionen.  Stödet för kärnvapenförbudet är således starkt utanför regering och riksdag. Det gäller även de borgerliga partierna. Den  lägsta siffran hade Liberalernas sympatisörer – ”bara” 73 procent ville att Sverige skriver på.

Folkligt stöd finns således. När riksdag och regering inte förmår ta rimliga beslut må privatisering vara en rimlig åtgärd. Så utlys din kärnvapenfria zon. Meddela regeringen här: statsradsberedningen.registrator@regeringskansliet.se

Ännu en dag med rent vatten direkt från kranen.

Försvar av rent vatten anses vara i vägen för ”modern försvarspolitik”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.