NYHETER:

Torka kan ha lett till Mesopotamiens fall

En skolelev besöker det restaurerade irakiska nationalmuseet i Bagdad, Irak, med tiotusentals artefakter som beskriver omkring 7 000 år av civilisation i Mesopotamien. Foto: TT/AP Photo/Hadi Mizban

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Torka kan ha lett till Mesopotamiens fall

För 4 200 år sedan i dagens Mellanöstern och Pakistan och Indien levde människor i blomstrande och växande städer med avancerade bevattningssystem, jordbruk och matodlingskulturer. Men tvärt övergavs städerna – oklart varför. Omfattande torka, är forskares senaste teori.

Av Klas Lundström

KLIMAT | Forskare har fört fram olika teorier till varför människor till synes plötsligt övergav blomstrande städer i kungariket Mesopotamien i Indusdalen med omnejder för cirka 4 200 år sedan, när Akkadiaimperiet dominerade dagens Syrien och Irak.

Men bara 70 år senare – 2150 f.Kr – hade imperiet störtat och nu tror forskare att torka kan ha lett till det plötsliga fallet. En torka som inte bara drabbade dagens Mellanöstern och Pakistan och Indien – utan långt västerut i dagens Europa.

– Liknande fall av människor som övergav städer inträffade även i Medelhavet och ända bort till Indusdalen, säger Harvey Weiss, arkeolog vid Yale University, och som forskat i frågan i många år, till Nature.

Olika teorier

Resultaten som Weiss och hans team samlat in är bland annat baserade på daggmaskar, som det inte påträffats några spår efter under de år som forskarlaget riktat in sig på.

Men forskare fortsätter att hysa skilda åsikter om händelseförloppet för 4 000 år sedan och vad som ledde till plötsliga massflykter från blomstrande städer.

– Det är väldigt svårt att identifiera förhållandet mellan en miljöhändelse och samhälleliga effekter, säger Monica Bini, geoarkeolog vid Università di Pisa, till Nature.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.