NYHETER:

Fördjupad politisk kris i Libyen

Styrkor lojala mot den FN-stödda premiärministern Abdul Hamid Dbeibah anländer till Tripoli för att visa sitt stöd den 12 februari. Foto: TT/AP Photo/Yousef Murad

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fördjupad politisk kris i Libyen

Libyska styrkor samlades i lördags i huvudstaden Tripoli för att visa sitt stöd för den FN-stödda premiärministern Abdul Hamid Dbeibah. Detta efter att landets parlamentet i torsdags utnämnde den tidigare inrikesministern Fathi Bashagha till posten.

Av Bella Frank

LIBYEN | De libyska styrkornas samling på lördagen syftade att ge stöd till och skydda ”vägen till demokrati i Libyen” sade överste Ibrahim Mohamed, fältchef för styrkorna, rapporterar Al Jazeera English men i ett tidigare uttalande hade styrkorna sagt att man agerat på order av Abdul Hamid Dbeibah i syfte att säkra ”regeringshögkvarteren och andra nyckelplatser i huvudstaden”.

Abdul Hamid Dbeibah varnade på torsdagen för vad han kallade ett försök att ge bränsle till konflikten i landet och förklarade att han och hans regering inte kommer att lämna sin post förrän landet har kunnat genomföra parlamentsval, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Utnämningen av Fathi Bashagha till premiärminister innebär att spänningarna i landet och splittringen mellan en östlig respektive västlig del med varsitt styre uppbackade av olika grupper av miliser, blossar upp på nytt. Parlamentet som ligger i öst kontrolleras av generalen och krigsherren Khalifa Haftar och i väst finns Abdul Hamid Dbeibahs FN-erkända regering.

– Vi kommer att se en fejd över vem som utgör den lagliga regeringen, och vi kommer att få institutionellt kaos under en tid, säger Libyenanalytikern Claudia Gazzini från the International Crisis Group till the New York Times.

Libyen skulle ha gått till val den 24 december förra året men det sköts upp i sista sekund, bland annat efter brister och oklarheter i vilka kandidater som var godkända att ställa upp. Det östbaserade parlamentet menar att Abdul Hamid Dbeibahs mandat gick ut i samband med att valet sköts upp, och att de därför har rätt att utse en ny premiärminister.

Abdul Hamid Dbeibah har fortfarande FN:s stöd men grannlandet Egyptens utrikesministerium har uttryckt stöd för den ”nya regeringen”, skriver the New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.