NYHETER:

Krav på förbud mot könsstympning efter dödsfall

En ung kvinnas död i Sierra Leone, en dag efter att hon könsstympades, har lett till förnyade krav på att landet ska förbjuda traditionen. Nio av tio kvinnor och flickor i Sierra Leone tros ha utsatts för kvinnlig könsstympning. Här grundskoleelever i byn Kombayendeh i Konodistriktet, Sierra Leone. Arkivbild. Foto: AP Photo/Leo Correa

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Krav på förbud mot könsstympning efter dödsfall

En ung kvinnas död i Sierra Leone, en dag efter att hon könsstympades, har lett till förnyade krav på att landet ska förbjuda traditionen. Nio av tio kvinnor och flickor i Sierra Leone tros ha utsatts för kvinnlig könsstympning.

Av Bella Frank

SIERRA LEONE | 21-åriga Maseray Sei var mamma till två barn och upplevde en allt större press att genomgå kvinnlig könsstympning efter att hon fött sitt andra barn för ett halvår sedan. Det uppger Senesie Amara som arbetar mot könsstympningar och som nu bistår Maseray Seis familj till The Guardian:

– Det är en chock för familjen som älskade henne, säger hon till tidningen och förklarar att hon dagen innan könsstympningen hade mått bra och kunnat hjälpa till att samla ved och hämta vatten.

Maseray Sei vände sig till den hemliga kvinnliga sammanslutningen Bondo society vars initieringsrit inbegriper könsstympning. Hon sov den 19 december 2021 över på ett område som tillhör Bondogruppen som är en vanligt förekommande sammanslutning på Sierra Leones landsbygd vars syfte sägs vara att skydda samhället mot ondska. Dagen därpå hittades hon död i Bonthedistriktet i södra Sierra Leone, och flera personer som utför könsstympningar, så kallade ”soweis” greps av polis. 

Rugiatu Turay, tidigare vice minister för genusfrågor i landet, är en av landets mest namnkunniga aktivister mot kvinnlig könsstympning. Hon betonar att Maseray Seis öde på nytt sätter fokus på hur många flickor och kvinnor som drabbas av könsstympning i landet. 

– Det är ett tragiskt fall och på ett sätt visar det hur många fler människor som liksom hon har dött eller lider, för majoriteten av fallen rapporteras inte, säger hon till The Guardian. 

”En barbarisk handling”

Rugiatu Turay är ordförande för Forum Against Harmful Practices (FAHP) en koalition av organisationer som jobbar mot könsstympning i Sierra Leone.

I ett uttalande efter Maseray Seis död skriver FAHP genom Rugiatu Turay på sin hemsida att även om Sierra Leone tillhör ett av få afrikanska länder som inte har förbjudit kvinnlig könsstympning så råder ett temporärt förbud för det under covid-19-pandemin: ”FAHP betonar att skärandet [kvinnlig könsstympning] av flickors och kvinnors klitoris utan medicinsk eller giltigt syfte, oavsett var det utförs, är en barbarisk handling och har ingen plats i Sierra Leone.” 

Organisationen Equality Now kritiserar de politiker i landet som fortfarande ger sitt stöd till kvinnlig könsstympning och uppmanar regeringen att omedelbart anta och implementera ett omfattande förbud mot kvinnlig könsstympning ”som garanterar skyddandet av dess kvinnor och flickor”.  

– Det är olyckligt att kvinnor och flickor fortsätter att utsättas för ett av de värsta människorättsbrotten i vår tid. Vi är djupt sorgsna över att höra att en 21-årig kvinna förlorat sitt liv som ett resultat av kvinnlig könsstympning, säger Equality Nows Asenath Mwithigah på organisationens hemsida. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.