NYHETER:

Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium

Medlemmar av Oath Keepers vid stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington. Foto: TT/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium

 En medlem i den amerikanska högerextrema milisen Oath Keepers erkänner sig skyldig till anklagelserna om upprorisk sammansvärjning i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året. Det är en allvarligare form av sammansvärjningsbrott än deltagare i stormningen hittills har dömts för.

Av Bella Frank

USA | Det är Joshua James som leder den högerextrema milisen Oath Keepers avdelning i Alabama i USA, som i onsdags i förra veckan erkände brottet ”upprorisk sammansvärjning”. Det är en ovanlig brottsrubricering men har riktats mot ytterligare tio personer som ingår i milisen.

Han har erkänt att han ingått i fysiskt handgemäng med en polis inne i Kapitolium och att han har deltagit i en plan för att stoppa eller försena maktskiftet mellan den avgående Trumpadministrationen och den inkommande Bidenadministrationen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Joshua James riskerar att dömas tillfängelse på upp till nio år och kan bötfällas med upp till motsvarande tre miljoner kronor enligt uppgörelsen mellan honom och åklagarsidan, rapporterar CNN.

Joshua James erkände under domstolsförhandlingen i onsdags att hans och andra Oath Keepers-medlemmars syfte med stormningen av Kapitolium var att stoppa certifieringen av elektorsrösterna efter presidentvalet i november 2020 för att förhindra att Joe Biden skulle tillträda som president.

– Håller du med om att du genom att vidta sådana åtgärder försökte påverka USA:s regerings agerande eller hämnas mot USA:s regering? frågade domaren Amit Mehta på vilket Joshua James svarade jakande, enligt CNN.

I januari i år greps milisledaren Stewart Rhodes liksom tio andra milismedlemmar, varav Joshua James var en. Gruppen anklagas för att genom en sammansvärjning försöka förhindra maktskiftet genom att via krypterade chattar ha planerat för att resa till Washington DC runt den 6 januari 2021, och de ska också ha planerat att ta med sig vapen för att ”ge stöd till operationen”,  sade USA:s justitiedepartement i samband med gripandena.

Den som fälls för brottet ”upprorisk sammansvärjning” kan som högst dömas till 20 års fängelse, att jämföra med fem års fängelse som är maxstraffet för det mindre allvarligare brottet ”sammansvärjning”. Rhodes liksom flera andra av de som greps i januari nekar till anklagelserna men enligt den uppgörelse som Joshua James har gjort med åklagarsidan kommer han också att vittna mot andra i milisen.

Under stormningen av Kapitolium marscherade milismedlemmarna i formation med en hand på skuldran på personen framför dem och blev därmed lätta att identifiera. De bar också uniformsliknande kläder, och hade tagit med sig skjutvapen till ett hotell i den närliggande delstaten Virginia. Oath Keepers ska ha varit beredda på ta med sig dessa till Washington men i slutändan gjorde man inte det.

Hittills har fler än 750 personer åtalats för brott i samband med stormningen och av dessa har 220 erkänt sig skyldiga till att ha deltagit i kravaller, åtminstone hundra personer har dömts och omkring 90 personer väntar på rättegån, rapporterar AP. Fem personer dödades i samband med stormningen, varav en polis.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.