NYHETER:

Rysk närvaro väntas öka i Latinamerika

Kubas president Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez talar via videolänk vid FN:s generalförsamlings 76:e session vid FN:s högkvarter i New York torsdagen den 23 september 2021. Foto: TT/Spencer Platt/Pool Photo via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Rysk närvaro väntas öka i Latinamerika

Vladimir Putins minskade manövreringsutrymme i sin närregion kan få konsekvenser för Latinamerika, där rysk militär har ökat sin närvaro de senaste åren, rapporterar bland annat Center for strategic and international studies. Men i FN lade Kuba och Nicaragua som väntat ner sina röster i omröstning om fördömande av den ryska invasionen av Ukraina.

Av Klas Lundström

RYSSLAND/UKRAINA | Ryssland och landets president Vladimir Putin får det allt svårare att finna vänner inom världssamfundet efter sin invasion av Ukraina. I FN har två av landets allierade – Kuba och Nicaragua – tagit ett steg bort från Putins militära erövringståg av Ukraina och endast Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien röstade aktivt emot fördömandet av Rysslands invasion.

Kuba och Nicaragua lade tillsammans med bland annat Kina, Irak, Iran, Indien och Pakistan ner sina röster. Gällande Kuba rapporteras det från ukrainskt håll om en helomvänd ståndpunkt då regeringen i Havanna först uttryckte stöd för Rysslands politik för att sedan ha uttryckt solidaritet med landets motstånd, meddelar Ukrainas ambassad i den kubanska huvudstaden.

Huruvida nedlagda röster och uttryckt stöd i slutändan kommer att få den kubanska regeringen att bryta sina historiskt starka band med Moskva återstår att se. Däremot tror bedömare vid bland annat tankesmedjan Center for strategic and international studies att Latinamerika i stort kommer få större betydelse för Ryssland – särskilt då EU- och USA-ledda sanktioner väntas öka behovet av andra inkomstkällor:

”Rysslands ökade aggressioner i Europa följs ofta upp av ökad militär närvaro i Latinamerika, som när kärnvapenkapabla Tu-160-bombplan övade i Venezuela åren 2008, 2013 och 2018”, skriver Center for strategic and international studies.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.