NYHETER:

Tusentals tågade för abort i El Salvador

Salvador Melendez/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Tusentals tågade för abort i El Salvador

Med slagord som ”Det är min kropp, abort är min rättighet”, krävde på söndagen omkring 2 000 kvinnor i El Salvadors huvudstad San Salvador att abort blir tillåtet i landet.

Av TT-AFP

EL SALVADOR | Demonstrationen hölls inför den internationella kvinnodagen den 8 mars för att uppmärksamma kvinnors svåra situation i El Salvador.

– Kvinnor är starka och tillsammans kan vi ta hand om oss själva, skanderade demonstranterna.

Abort är sedan 1998 totalförbjudet i landet och aborträttsorganisationer kämpar för att abort ska tillåtas om kvinnans liv är i fara, om fostret inte skulle överleva utanför livmodern eller vid graviditet efter våldtäkt.

Att avsluta en graviditet kan ge upp till åtta års fängelse i El Salvador och många kvinnor åtalas efter att ha sökt vård för komplikationer under graviditeten. Ofta döms dock kvinnorna för mord i stället och därmed till betydligt längre fängelsestraff. Just nu riskerar minst ett tiotal kvinnor långa fängelsestraff efter anklagelser om att de medvetet avbrutit sina graviditeter.

Kvinnorna i söndagens protestmarsch kräver också åtgärder för att minska kvinnovåldet och morden på kvinnor i landet. De senaste två åren har 262 kvinnor dödats i El Salvador, enligt organisationen Observatoriet för våld mot kvinnor.

– Kvinnor har rätt till ett säkert liv, säger Abigail Alvarado, student vid El Salvadors universitet (UES), till nyhetsbyrån AFP.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.