NYHETER:

USA: Högerextrem ledare gripen för sammansvärjning

Stewart Rhodes greps för sammansvärjning för uppror på torsdagen. Arkivbild. Foto: AP Photo/Susan Walsh

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

USA: Högerextrem ledare gripen för sammansvärjning

Ledaren för den högerextrema milisen Oath Keepers, Stewart Rhodes, greps och åtalades på torsdagen för sammansvärjning och uppror kring stormningen av Kapitolium i USA den 6 januari förra året. Det är det första åtalet av den allvarsgraden hittills. Sammanlagt greps elva medlemmar av Oath Keepers.

Av Bella Frank

USA | Stewart Rhodes, som är ledare och grundare av den högerextrema milisen Oath Keepers, greps på torsdagskvällen svensk tid av FBI för att ha planerat uppror i samband med stormningen av Kapitolium av tusentals Trumpsupportrar förra året.

Han misstänks för att ha lett en sammansvärjning i syfte att stoppa processen att bekräfta president Joe Bidens valseger över sin företrädare Donald Trump, rapporterar The New York Times.

Mer än 700 personer har åtalats för brott i samband med stormningen, och 40 personer har åtalats för någon form av sammansvärjning, men detta är det första åtalet som rör en sammansvärjning till uppror. I samband med gripandet av Rhodes greps också tio andra medlemmar av Oath Keepers, anklagade för sammansvärjning till uppror och andra brott uppger USA:s justitiedepartement på sin hemsida.

Stewart Rhodes har tidigare hävdat att det aldrig fanns en plan att storma Kapitolium och han själv tros inte ha deltagit på plats under stormningen. Men fyra andra medlemmar av Oath Keepers som samarbetar med myndigheterna och som var med under stormningen har lämnat edsvurna vittnesmål om att grupperingen hade planerat att ta sig in i byggnaden för att hindra bekräftelsen av Joe Bidens valseger då elektorsrösterna skulle certifieras.

Skulle hindra maktskifte

Enligt åtalet mot de nu gripna medlemmarna av Oath Keepers deltog Stewart Rhodes och de andra i en sammansvärjning för att försöka förhindra maktskiftet genom att från i början av december 2020 ha planerat via krypterade chattar att resa till Washington DC runt den 6 januari 2021, och de ska också ha planerat att ta med sig vapen för att ”ge stöd till operationen”, skriver justitiedepartementet. 

De åtalade ska ha organiserat sig i grupper som var ”beredda och villiga att ta till våld och att transportera skjutvapen och ammunition till Washington DC”, och ska ha rekryterat medlemmar och supportrar till sammansvärjningen, hållit träningar i ”paramilitär stridsteknik”, ha tagit med sig paramilitär utrustning som ”knivar, batonger, kamouflerade uniformer, skyddsvästar, hjälmar, skyddsglasögon och radioutrustning” som tagits till Kapitolium för att ”bryta sig in i och ta kontroll” över området för att ”hindra och försena certifieringen av elektorsrösterna”. De åtalade ska också ha fortsatt att planera för att hindra maktöverföringen även efter den 6 januari. 

Grundades i motstånd mot Obama

Två dagar innan stormningen uppmanade Stewart Rhodes ”alla patrioter” att stå upp till stöd för ”president Trumps kamp för att besegra de utländska och inhemska fienderna som försöker genomföra en kupp” på gruppens hemsida, rapporterar The New York Times.

Oath Keepers bildades av Stewart Rhodes 2009 under tidigare presidenten Barack Obamas första mandatperiod, och intog då en regeringsfientlig inställning utöver sin högerextrema agenda. Ganska snart började man rekrytera militärer och veteraner liksom poliser – Rhodes är själv en före detta fallskärmsjägare. Motståndet mot Barack Obama innebar att medlemmarna svor en ed på att inte lyda vad man ansåg vara ”grundlagsvidriga” ordrar.

I och med att Donald Trump valdes till presidentposten 2016 ändrades den regeringsfientliga attityden till att istället fokusera på Trumpnationalismen liksom konspirationsteorier.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.