NYHETER:

Putins tal ett hot ”inte bara mot Ukraina”

Stöddemonstration för Ukraina utanför Rysslands ambassad i Berlin, Tyskland, i tisdags, dagen efter Vladimir Putins tal och erkännande av Donetsk och Luhansk som självständiga stater. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Putins tal ett hot ”inte bara mot Ukraina”

Syrien var snabba med att erkänna de två utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga efter att den ryska presidenten Vladimir Putin i ett timslångt tal gjort detsamma på måndagen. Annars har omvärlden generellt fördömt erkännandet, och Kenyas FN-ambassadör, Martin Kimani, kritiserade Rysslands agerande i ett uppmärksammat tal senare samma dag. Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen varnar för att Putins mål kan vara att försöka upprätta en lydregering i Kiev.

Av Bella Frank

UKRAINA | I talet på måndagen hävdade den ryske presidenten att Ukraina aldrig haft någon ”tradition av genuin statsbildning”, och att det var Sovjetunionen som skapade Ukraina. Detta är inte bara ett historiskt felaktigt resonemang utan politiskt alarmerande, menar Tim Snyder, historiker vid Yale University:

– När du förnekar att en annan nation existerar hävdar du att det är ok att förgöra den nationen. Så den här typen av språk, att ett annat land inte existerar, är något vi måste vara uppmärksamma på för det föregår vanligtvis fruktansvärda handlingar, säger han i en intervju med tv-kanalen MSNBC.

Men kärnan i Vladimir Putins tal var, enligt den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, något annat: 

– Det viktigaste som han sade var att hela samlingen av lagar på vilka upplösningen av Sovjetunionen vilade  var illegitima. Han upphävde i princip Rysslands erkännande av den post-sovjetiska geografin. Och det är inte bara ett hot mot Ukraina utan mot varje land som har varit en del av det ryska imperiet och Sovjetunionen, säger hon i en intervju om läget med MSNBC på måndagen. 

”Vill inrätta marionettregering”

Hon tror att syftet med måndagens ryska erkännande av utbrytarregionerna, en beteckning som hon ifrågasätter och menar att det är mer korrekt att beskriva dem som ryskockuperade, är att förbereda för luftanfall mot Ukrainas huvudstad Kiev för att kunna installera en lydregering där. Men vad Vladimir Putin inte förstår, menar Masha Gessen, är att den ukrainska befolkningen inte kommer att acceptera en sådan utveckling: 

– Det här är ett land som har varit delvis ockuperat av Ryssland under de senaste åtta åren, säger hon och pekar på att det sedan Ryssland annekterade Krim och pro-ryska grupper tog kontroll över delar av Donetsk och Luhansk 2014, har pågått ett krig som har krävt många människors liv. Ukraina har därmed en befolkning som redan är mobiliserad menar Masha Gessen:

– Det här är en befolkning som inte kommer att acceptera upprättandet av en marionettregering och det är något som Putin inte ens kan föreställa sig. 

Hård kenyansk kritik

Ett starkt fördömande av Vladimir Putins agerande kom från Kenyas FN-ambassadör, Martin Kimani. Han kritiserade i FN på måndagen Rysslands erkännande av Donetsk och Luhansk som självständiga stater för att bryta mot Ukrainas territoriella integritet. Han drog också paralleller till koloniseringen av Afrika och det arv som afrikanska nationer har haft att hantera och betonade att alla måste agera på ett sätt som inte leder tillbaka till nya former av dominans. 

– Våra gränser drogs inte av oss själva. De drogs upp i avlägsna koloniala metropoler som London, Paris och Lissabon utan någon hänsyn till de gamla nationer som de klöv itu, sade han i talet och förklarade att om Afrikas folk hade sökt att uppnå stater baserade på etnisk, rasmässig eller religiös homogenitet skulle de fortfarande föra blodiga krig än i dag. Han varnade för vad en ”farlig nostalgi” kan leda till och pekade på vikten att följa FN-stadgan:

– Vi tror att alla stater som har skapats av att imperier har kollapsat eller dragits tillbaka har människor i dem som längtar efter integration med människor i angränsande stater. Det är normalt och förståeligt, sade han men betonade att Kenya motsätter sig att en sådan längtan tar sig uttryck i väpnade konflikter:

– Vi sade nej till irredentism [strävan att införliva] och expansionspolitik oavsett grund, inklusive rasmässiga, etniska, religiösa eller kulturella faktorer. Vi säger nej till det igen i dag, sade Martin Kimani i ett tal som har uppmärksammats stort i sociala medier. 

Syrien erkände Donetsk och Luhansk

Bland de många fördömandena från omvärlden fanns det ett tydligt stöd för Vladimir Putins agerande. Kort efter Putins tal rapporterades det att Syrien hade gjort gemensam sak med Ryssland och erkänt Donetsk och Luhansk som självständiga stater. På tisdagen bekräftades det i syrisk stats-tv.

– Syrien stöder president Vladimir Putins beslut att erkänna republikerna Luhansk och Donetsk, ska Syriens utrikesminister Faisal Mekdad ha sagt enligt statlig tv, rapporterar Reuters. 

– Det väst gör mot Ryssland liknar vad de gjorde mot Syrien under terroristkriget, sade Faisal Mekdad vidare. Ryssland har sedan 2015 fört krig i Syrien, i vilket många civila syrier har dödats, i syfte att hjälpa landets diktator Bashar al-Assad kvar vid makten som sedan 2011 har fört ett brutalt krig mot sin egen befolkning.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.