NYHETER:

Guterres till Putin: Dra tillbaka dina soldater

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Guterres till Putin: Dra tillbaka dina soldater

Världens ledare fördömer Rysslands invasion av Ukraina, däribland USA:s president Joe Biden, Natochefen Jens Stoltenberg och FN:s generalsekreterare António Guterres. ”Det här är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa”, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett uttalande.

Av TT

UKRAINA | Nato-landet Polen åberopar försvarsalliansens artikel 4 för att diskutera krisen på ett extrainsatt möte. Enligt den polska regeringens talesperson Piotr Mueller har landet tillsammans med Estland, Lettland och Litauen lämnat in en förfrågan.

Artikel 4 blir aktuell när ett medlemsland hotas. Ukraina är inte medlem i Nato, men Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt ukrainskt framtida medlemskap.

Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en ”oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor” och att världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt.

Natochefen Jens Stoltenberg fördömer vad alliansen beskriver som en vårdslös och oprovocerad attack som utsätter otaliga människors liv för fara.

”Ryssland har valt angreppsvägen mot ett suveränt och självständigt land”, säger han i ett uttalande.

”Dra tillbaka dina soldater”

FN:s generalsekreterare António Guterres bad vid sitt anförande vid krismötet i FN:s säkerhetsråd Putin att inte anfalla Ryssland. Innan mötet var över hade Putin meddelat att den militära insatsen inleds.

Efter mötet uppdaterade Guterres sitt budskap:

”President Putin, i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina soldater till Ryssland”, skriver han på Twitter.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kallat till krismöte och skriver på Twitter att han är bestört över de fruktansvärda händelserna i Ukraina och att han diskuterat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

”President Putin har valt en väg av blodsutgjutelse och förstörelse genom att inleda denna oprovocerade attack mot Ukraina”, skriver han.

”Brott mot internationell rätt”

Även Frankrikes president Emmanuel Macron twittrar ut sitt stöd till Ukraina.

”Frankrike står med ukrainarna och arbetar tillsammans med partners och allierade för att få slut på kriget”, skriver han.

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin kommenterade händelseutvecklingen på en gemensam pressträff.

– Oskyldiga människor tvingas nu erfara krigets fasor. Ryssland har utvidgat sina militära aktioner i Ukraina på ett massivt sätt, säger Niinistö, enligt svenska Yle.

– Finland fördömer Rysslands agerande kraftigt, och kräver ett slut på de militära aktionerna omedelbart.

Marin beskriver på Twitter invasionen som ”ett allvarligt brott mot internationell rätt” som riskerar att döda många civila.

”Obefogat och oförsvarligt”

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger på Twitter att det inte finns något som ”rättfärdigar” attacken.

”Tyskland fördömer president Putins hänsynslösa agerande i starkast möjliga termer. Vår solidaritet ligger hos Ukraina och dess folk.”

Italiens premiärminister Mario Draghi fördömer Rysslands agerande som ”obefogat och oförsvarligt”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Den japanske premiärministern Fumio Kishida säger efter ett möte med sitt lands säkerhetsråd att invasionen ”skakar den internationella ordningens fundament” och är ett försök att ändra ”status quo”.

Australiens premiärminister Scott Morrison beskrev invasionen som ”brutal” och ”oprovocerad” i samband med att han presenterade en ny laddning sanktioner mot Ryssland på en pressträff, enligt CNN.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.