NYHETER:

Milstolpe för USA:s fotbollslandslag i kampen för jämställdhet

Megan Rapinoe till höger på OS i Japan 2020. USA:s fotbollslandslag som länge har stridit mot diskriminering och för jämställda löner nådde på tisdagen en milstolpe. Foto: AP Photo/Andre Penner

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Milstolpe för USA:s fotbollslandslag i kampen för jämställdhet

USA:s fotbollslandslag nådde på tisdagen en viktig milstolpe i sin långa kamp för jämställda löner och ersättningar från USA:s fotbollsförbund, US Soccer Federation, som nu förbinder sig att betala ut lika löner till dam- och herrlandslagen – och detta inkluderar även VM-bonusar. 

Av Bella Frank

USA | Sex års strider har gett resultat när damlandslaget, fyrfaldiga världsmästare, på tisdagen nådde ett nytt avtal med sitt förbund som ska ge 24 miljoner dollar till landslaget, liksom lika bonusar som herrlandslaget, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. 22 miljoner dollar kommer att delas av spelarna, två miljoner går till en fond som ska hjälpa spelarna efter deras fotbollskarriär är över. 

Därmed är den rättsliga striden över efter att fem fotbollsspelare 2016 lämnade in ett klagomål om lönediskriminering, något som tre år senare följdes av att det amerikanska fotbollslandslaget stämde sitt förbund för diskriminering på den internationella kvinnodagen 2019. 

”Betyder allt”

Stämningen 2019 lades in bara några månader innan fotbolls-VM i Paris vilket ledde till att supportrar skanderade ”betala dem” och krävde ”jämställd lön” när USA vann VM-finalen. Stämningen var, enligt lagkapten Megan Rapinoe, en strid inte bara för hennes egna arbetsvillkor utan också ”för våra lagkamrater, framtida lagkamrater, andra kvinnliga idrottare och kvinnor runt om i världen” vilket Tidningen Global har rapporterat om tidigare.  

– Att vår generation vet att vi kommer att lämna idrotten i en exponentiellt bättre sits än när vi kom in i den betyder allt, säger Megan Rapinoe nu i en intervju med Associated Press och fortsätter:

– Det är vad det handlar om, för att vara ärlig skulle det inte finnas någon rättvisa i allt detta om vi inte ser till att det aldrig kan hända igen.

Fyra VM-guld

USA:s damlandslag har länge dominerat fotbollsvärlden på damsidan och har tagit hem fyra VM-guld sedan dammästerskap började arrangeras 1985, samtidigt som USA:s herrar inte har tagit sig till semifinal sedan 1930. Trots det hade damerna betydligt mindre betalt från sitt förbund. 

Efter stämningen tillbakavisade USA:s fotbollsförbund  en lägre ersättningen till damspelarna handlar om diskriminering och det har sedan dess tagits upp i olika instanser. Fallet skulle upp i rätten på nytt den 7 mars. Nu återstår att förhandla om ett nytt spelarkontrakt att ta vid när det nuvarande går ut den 31 mars.

– Det är så glädjande att känna att vi nu kan börja laga vårt förhållande med US Soccer som har varit sargat under så många år på grund av diskrimineringen vi utsatts för, säger Alex Morgan, som var en av de fem spelare som redan 2016 inledde striden mot förbundet, till Associated Press. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.