USA:s fotbollslandslag firar efter VM-guldet i Frankrike 2019. Nu överklagar laget beslutet att deras stämning mot förbundet ogillats av domaren i fallet. Foto. AP Photo/Alessandra Tarantino
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

USA:s fotbollslandslag överklagar

USA:s fotbollslandslag överklagar beslutet att deras stämning mot USA:s fotbollsförbund om lönediskriminering ogillas. Dessutom begär landslaget att rättegången om diskriminering vad gäller arbetsvillkor skjuts upp.

Av Bella Frank

USA I fredags överklagade landslaget beslutet att deras lönediskrimineringsmål mot sitt förbund, US Soccer federation, ogillades av den federala domaren R. Gary Klausner veckan innan.

– Argumentet att kvinnorna gav upp sin rätt till jämställda löner genom att acceptera det bästa kollektivavtalet på bordet är inte ett legitimt skäl att fortsätta diskriminera dem, sade fotbollslandslagets talesperson Molly Levinson på fredagen, rapporterar CNN.

Domare Klausner anser att förbundets argument att damlandslaget själva valt den typ av kollektivavtal med andra ersättningssystem än herrarna, och att de därför inte kan anses ha blivit lönediskriminerade. I en intervju med tv-programmet Good morning America på ABC kommenterar Megan Rapinoe som förra året utsågs som världen bästa fotbollsspelare att ett kollektivavtal likt herrarnas aldrig erbjudits dem:

– Om vi hade haft herrarnas kontrakt hade vi tjänat tre gånger mer.

Får stöd av spelarförening

Klausner menade också i sitt 32-sidiga beslut den 1 maj att damlandslaget tjänat mer än herrarna under den period som är i fråga. Detta tar dock inte hänsyn till det faktum att damlandslaget är så mer meriterade och därmed också spelar så många fler matcher än herrarna.

– Man kan titta på den sammanlagda ersättning och säga, ’Åh, damlaget tjänar lite mer’. Men under den perioden som vi tjänade bara lite mer, så har vi vunnit två VM och vi har vunnit i princip varje match vi spelat. Så måttet på betalning är bara så annorlunda. Och det är så frustrerande. Ärligt talat tror jag att så många kvinnor gått igenom det här, säger hon till ABC.

I förra veckan gav herrlandslagets spelarförening sitt fortsatta stöd till damlandslagets kamp för jämställda löner.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.