

Elena Bräne under ett arbetspass på förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset. Foto: Privat
INTERVJUN
Dela artikeln:
Förlossningsarbetet under coronakrisen – en barnmorskas perspektiv
Coronapandemin innebär att stora delar av sjukvården ställer om sin verksamhet. Men på förlossningsavdelningarna fortgår arbetet, även om rutinerna förändrats.
Av Christin Sandberg
SVERIGE Tidningen Global har pratat med barnmorskan Elena Bräne som arbetar på förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.
Hur är det att arbeta som barnmorska i Sverige under coronakrisen?
– Just nu har man gått in i ett läge där alla barnmorskor, som i vanliga fall arbetar med utvecklingsarbete, enbart arbetar kliniskt. Det innebär att vi är ganska bra bemannade, säger Elena Bräne.
De största förändringarna gäller nya rutiner kopplade till coronasmittade kvinnor som ska föda barn och rutiner kring användningen av skyddsutrustning.
– När det kommer till själva coronan och hur kvinnorna tas omhand så har vi tydliga riktlinjer kring hur vi ska hantera de covid-19-positiva kvinnor som kommer in till förlossningen, säger Bräne.
Eva Bräne, barmorska och styrelseledamot av Svenska barnmorskeförbundet. Foto: Pressbild
Kan bli påfrestande
Men det kan uppstå osäkra lägen.
– På Karolinska testar vi alla kvinnor som läggs in på förlossningen eller på sjukhuset, vilket man inte gör på de andra sjukhusen. I samband med det uppstår det ibland en konflikt innan vi vet om kvinnan är positiv – det kan ju ta 12–24 timmar innan vi får provsvar. Så det har varit en del diskussioner kring vilken skyddsutrustning vi ska ha på oss under den tiden, säger Bräne.
Hon fortsätter:
– Sedan är det klart att det är besvärligt att arbeta med skyddsutrustning, speciellt om man är inne hos en födande kvinna. Det är ganska påfrestande. Vi har lite olika utrustning på oss beroende på om hon ska föda vilket innebär risk för att få på oss kroppsvätskor. Man vet att feces kan innehålla coronavirus, så då klär man sig med långärmat.
Elena Bräne beskriver att det inledningsvis var mycket information som kom kring hur personalen skulle förhålla sig kring kvinnorna, vilket skapade en stor oro.
– Men nu tycker jag att det har lagt sig, och vi får välja vilken skyddsutrustning vi vill ha på oss när vi inte vet om kvinnan är smittad, säger hon.
Upplever du att kvinnorna som ska föda är oroliga?
– Ja, det finns en stor oro. Om partnern är sjuk får hen inte vara med, vilket har gjort att många har blivit ganska isolerade innan de ska föda för att de just är oroliga för att bli sjuka, säger Elena Bräne.
Lämnar sjukhuset
Det faktum att partnern inte får vara kvar efter förlossningen är ett annat orosmoment för de födande. Inga andra anhöriga får heller besöka kvinnan.
– Det vi har sett är att många ber om att bli utskrivna i förtid under coronakrisen, säger hon.
Det ser Elena Bräne, som även sitter i styrelsen för Svenska barnmorskeförbundet, och Eva Nordlund som är ordförande där, som ett tecken på att kvinnorna känner sig friska, bedömer att barnet är friskt och därför inte vill vara kvar längre än nödvändigt på ett sjukhus där det kan finnas smitta.
Smittar corona till barnet om mamman har coronavirus?
– Man säger att det inte gör det. Det har bland annat tagits prov på fostervattnet och på bröstmjölken, vilka visat negativt, säger Elena Bräne.
Eva Nordlund inflikar:
– Jag tror att det har förekommit positiva barn efter förlossningen, men när de har smittats det vet man inte. Det kan vara när de är på väg ut. Det rör sig om otroligt få barn som blivit sjuka av det.
Eva Nordlund, ordförande Svenska barnmorskeförbundet. Foto: Stefan Bohlin
Mer ro att amma
En annan direkt effekt av coronakrisen gäller de nyfödda barnens viktuppgång.
– I normalfallet sjunker barnets vikt något den första tiden direkt efter förlossningen. Nu under coronakrisen har vi sett att barnens vikt inte minskar lika mycket som tidigare. Vilket man tror beror på att mammorna har det lugnare omkring sig när de kommer hem, med mindre besök och aktiviteter, och därför har mer ro till att amma, säger Elena Bräne.
Eva Nordlund menar att förlossningsvården tuffar på lite vid sidan av de hemska skildringarna från intensivvården.
– Alla kvinnor föder barn fortfarande på de vanliga klinikerna. När det dyker upp någon med misstänkt covid-19 då klär man på sig skyddsutrustning och tar hand om situationen.
En stor fråga är dock skyddsutrustningen. Många är oroliga för att det helt enkelt inte finns tillräckligt.
– Sedan finns det en oro över det faktum att vi är inne så många timmar hos de som föder barn, säger Elena Bräne.
Etiska frågor
I dagsläget är det ännu osäkert om det finns en relation mellan dosen av smittan från någon som är smittad och risken för att smittas om man är länge tillsammans med den personen.
– Räcker visir och munskydd eller borde vi ha något kraftfullare när vi är nära och hon krystar, till exempel? Det är en fråga vi ställer oss, säger Bräne.
Är du själv orolig för att bli smittad?
– Nej, jag har inte varit det. Jag skyddar mig, men tänker samtidigt att det inte är ebola och är inte så orolig. Men jag har haft några pass med tre fyra smittade kvinnor samtidigt som visserligen inte ska föda, men det är påfrestande, säger Bräne.
Hon tillägger att det dock finns många etiska frågor kring arbetet under coronapandemin, som är viktiga att fundera kring.
– Hur ska vi göra för att det ska kännas bra och rätt för föräldrarna, säger hon.
Dela artikeln: