En bindande lag kring företags ansvar om mänskliga rättigheter i hela verksamheten och leverantörskedjan kan bli verklighet nästa år. Foto: AP Photo/Dita Alangkara
Nyheter
Dela artikeln:
EU-löfte att stärka företags ansvar för mänskliga rättigheter
Lagstiftning som gör det obligatoriskt för företag att göra risk- och konsekvensanalyser om mänskliga rättigheter, så kallad human rights due diligence kan bli verklighet. Planen är enligt EU:s justitiekommissionär Didier Reynder att lägga fram ett lagförslag i början av nästa år.
Av Bella Frank
EU Det var i slutet av april som justitiekommissionär Didier Reynder i ett webbsänt seminarium förklarade att han planerade att lägga fram ett lagförslag i början av nästa år.
Ett sådant vill göra det obligatoriskt för företag att göra risk- och konsekvensanalyser för att se till att företagets verksamhet i alla affärer och leverantörskedjor inte bidrar till brott mot mänskliga rättigheter eller till miljöbrott.
I talet pekade Reynder på att kortsiktiga krav på avkastning har ökat sedan 1990-talet på bekostnad av hållbarhet, samt att större långsiktighet skulle ”förbättra prestation och innovation”.
I en studie, beställd av EU-kommissionen, som presenterades i februari i år framkom att bara ett av tre företag i dagsläget gör risk- och konsekvensanalyser som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och miljöpåverkan. Samtidigt svarade 70 procent av respondenterna inom affärssektorn att de vill se ett obligatoriskt regelverk eftersom detta skulle skapa en jämlik spelplan.
Finns i flera EU-länder
Flera länder i EU har redan lagstiftat om olika former av risk- och konsekvensanalyser, bland annat införde Frankrike 2017 lagen Duty of vigilance. Lagen innebär att alla företag med huvudkontor i landet ska göra risk- och konsekvensanalyser vad gäller mänskliga rättigheter och miljöpåverkan.
För ett år sedan antog Nederländerna en liknande lag, där konsekvensanalysen syftar till att förhindra barnarbete i företags leverantörskedjor.
Lagen gäller för företag som är registrerade på den nederländska marknaden. Och nyligen uttalade sig den nederländska näringslivsorganisationen MVO Nederland som representerar 2 000 företag till stöd för en lagstiftning kring risk- och konsekvensanalys.
Genom sådan lagstiftning skulle ”övergången till en ny ekonomi med rättvisa leverantörskedjor gå snabbare”, skrev de i sitt uttalande som uppmanade den nederländska regeringen att agera för sådan lagstiftning.
Välkomnas av Swedwatch
Risk- och konsekvensanlyser kring mänskliga rättigheter och miljö skulle bygga vidare på och komplettera FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Dessa principer, United Nations Guiding Principles for Business and Human Rights, antogs enhälligt av FN:s råd för mänskliga rättigheter 2011.
Swedwatch som granskar företag med Sverigekoppling och hur dessa lever upp till internationella konventioner välkomnar de steg som Didier Reynder nu vill ta.
Swedwatch betonar dock samtidigt att det är nödvändigt att regelverket blir tydligt och att det måste leda till konsekvenser för de företag som byter mot det, att analyserna även tar hänsyn till genus, liksom att lagen inte bara syftar till att skapa ett rapporteringssystem utan ”faktiskt etablerar ett tydlig juridiskt bindande krav för företag och inköpare/upphandlare att förstå, identifiera, analysera, adressera och dämpa” skada mot mänskliga rättigheter och miljön i deras värdekedjor.
Dela artikeln: