REPORTAGE:

Vaknade av explosioner: ”Tog min ryggsäck”

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Vaknade av explosioner: ”Tog min ryggsäck”

På flera håll i Ukraina väcktes människor i morse till ljudet av att den ryska militära insatsen mot landet påbörjats. En av dem är Alina Zubkovych i Charkiv.

– Så fort jag hörde bomberna samlade jag ihop mina kläder och tog min ryggsäck, säger hon till TT.

 
UKRAINA | Explosionerna började bara minuter efter det att Ryssland president Vladimir Putin vid fyratiden på torsdagsmorgonen svensk tid meddelat att man fattat beslut om en militär insats i ett direktsänt tv-tal.

Alina Zubkovych, som bor i Stockholm men är på besök i Ukraina, befinner sig på på en tunnelbanestation i landets näst största stad Charkiv när TT når henne på telefon.

Hon har försökt lämna staden, men inte lyckats.

– Jag skulle ta bussen, men den kom inte. Jag hade köpt en biljett till Kiev, men det kommer inte att gå att ta sig dit så nu funderar jag på vad jag ska göra härnäst, säger hon.

”Svårt att lämna”

Alina Zubkovych beskriver situationen runtomkring henne som bitvis kaotisk.

– Folk köper biljetter för att åka härifrån, men det är väldigt svårt att lämna staden just nu, alla bussar till andra städer har ställts in.

En annan som väcktes av bomber i morse är Kiev-bon Natalie Gryvnyak.

– Jag vaknade vid fem och hörde skrik och ljudet av explosioner, säger hon till TT.

– Jag hörde ljudet och började läsa på Facebook. Alla säger att de hörde smällar från olika delar av Kiev, Charkiv och så vidare, säger Natalie Gryvnyak.

Hon är överraskad över att Kiev attackeras.

– Jag trodde aldrig att de skulle attackera Kiev. Jag trodde att de kanske skulle anfalla i öst.

”Förkrossande”

Ukrainaren Ivan Sivakov bor i Stockholm men hans föräldrar är kvar i staden Mykolaïv, som ligger i södra Ukraina mellan Odessa och Krimhalvön.

Han hade in i det sista hoppats på en diplomatisk lösning på det upptrappade säkerhetsläget.

– Men tyvärr visade det sig vara skitsnack för Putin vill inte prata, han vill bara få igenom sin agenda oavsett vad.

– Världen kan bara titta på och det finns inte så mycket att göra och det är förkrossande, säger han och rösten bryts.

Hans föräldrar har sedan Ryssland annekterade Krimhalvön och gick in i Donbassområdet 2014 förberett sig på att konflikten kan förvärras och har planerat för att de kan komma att behöva lämna sitt hem. Men det är lättare sagt än gjort.

– Jag vet inte riktigt om de kan göra det nu för allt går så fort och det är väldigt farligt att fastna någonstans på vägen.

Åker hem till mamma

Vad som händer härnäst är oklart även för Natalie Gryvnyaks del, men hon är förberedd på att lämna sitt hem.

– Närmaste skyddsrum är tunnelbanan som är tio minuter bort. Vi har börjat packa våra väskor, men jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Inte heller Alina Zubkovych är säker på vad som är det bästa alternativet i nuläget.

– Ryssland bombar flera mål i olika delar av landet, så det är farligt att befinna sig ute på vägarna. Kanske vore det bäst att stanna och vänta, men jag vet inte. Jag kommer antagligen att åka hem till min mamma, säger hon.

TT: Hur mår du?

– Ryssland attackerar oss i detta nu, jag vet inte hur man ska må i en sådan situation, säger hon.

Fakta: Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.