NYHETER:

Ryssland attackerar Ukraina

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ryssland attackerar Ukraina

Ryssland har inlett en militär insats i Ukraina. Smällar har hörts i flera ukrainska städer.

– Jag vaknade vid fem och hörde skrik och ljudet av explosioner, säger Kievbon Natalie Gryvnyak till TT.

Av Gustav Sjöholm/TT

UKRAINA | Vid fyratiden svensk torsdagsmorgon kom till slut ett besked från den ryske presidenten Vladimir Putin:

– Jag har fattat beslutet om en militär insats.

Enligt Putin sker insatsen till följd av hot från Ukraina, och att målet inte är att ockupera Ukraina.

Han uppmanade Ukraina att lägga ned sina vapen och varnar andra länder från att blanda sig i, annars väntar ”konsekvenser som man aldrig tidigare skådat”.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att Ryssland har inlett en fullskalig invasion av Ukraina.

”Ukrainska städer är under anfall. Det här är anfallskrig. Ukraina kommer att försvara sig och vinna. Världen kan och måste stoppa Putin. Tiden för att agera är nu”.

Hörde smällar

Samtidigt som talet hölls började utsända journalister rapportera om kraftiga explosioner, bland annat i närheten av huvudstaden Kiev och landets näst största stad Charkiv. Även på flera andra håll i landet rapporteras om smällar.

Natalie Gryvnyak bor i Kiev och berättar för TT att hon vaknade av smällar och skrik tidigt på morgonen.

– Jag hörde ljudet och började läsa på Facebook. Alla säger att de hörde smällar från olika delar av Kiev, Charkiv och så vidare, säger hon.

Hon säger sig vara överraskad över att Kiev attackeras.

– Jag trodde aldrig att de skulle attackera Kiev. Jag trodde att de kanske skulle anfalla i öst, säger hon.

– Närmaste skyddsrum är tunnelbanan som är tio minuter bort. Vi har börjat packa våra väskor, men jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Förutom Kiev har explosioner rapporterats från bland annat Charkiv, Kramatorsk och Mariupol. Ukrainas krisberedskapsmyndighet uppger att attacker skett i tio regioner, främst i öst och syd, däribland har flygplan träffats på flygplatser, rapporterar The New York Times.

Ryssland uppger att man riktar in sig på militära mål med precisionsvapen, och att man undvikit befolkade områden.

Tecken på anfall

Tidigare under natten hade flera tecken synts som antydde att ett anfall kunde vara nära förestående. John Kirby, talesperson vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon sade vid en pressträff i Washington DC att man trodde att någonting snart skulle hända.

– Vi ser att ryska styrkor fortsätter att samlas närmare gränsen, och sätter sig i hög beredskapsnivå, redo att utföra militära handlingar i princip när som helst. Vi tror att de är redo, sade han.

Under natten stängde Ukraina sitt luftrum för civil flygtrafik. På sajten Flight Radar 24 såg luftrummet strax före klockan 04 tomt ut, med undantag för ett amerikanskt spaningsflygplan av typen Global Hawk.

Nytt säkerhetsrådsmöte

Putins tal hölls samtidigt som FN:s säkerhetsråd håller ett extrainsatt möte om krisen. Mötet i säkerhetsrådet, som hålls på Ukrainas begäran, och där Ryssland för närvarande håller i ordförandeklubban, startade vid 03.30 svensk tid.

– Jag har bara en sak att säga, från djupet av mitt hjärta: President Putin, stoppa dina soldater från att attackera Ukraina. Ge freden en chans. Tillräckligt många har redan dött, sade generalsekreterare António Guterres i sitt öppningsanförande.

Orsaken till mötet är att Kreml uppgett att separatisterna i östra Ukraina skickat en förfrågan om ryskt militärt stöd, det senaste steget i den upptrappade konflikten.

”Samlar internationellt stöd”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att krigslagar införs i hela landet.

Han säger vidare att han har talat med USA:s president Joe Biden och att USA samlar internationellt stöd.

– Ingen panik. Vi är starka. Vi är redo för allt, säger Zelenskyj.

I ett tal till folket föregående dag sade han att Ukrainas folk och regering vill ha fred och att han försökt att få tag på Putin på telefon, utan att lyckas.

– Resultatet: Tystnad, sade Zelenskyj.

Sajter onåbara

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en ”oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor”, och att världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt. Han förväntas hålla ett tal för det amerikanska folket senare i dag.

CNN rapporterar under natten att flera regeringssajter inte går att nå och att ryska medier rapporterar om påstådda artillerianfall från ukrainsk sida. Från amerikanskt håll påminde man om så kallade falsk flagg-attacker, som kan användas som svepskäl för ett anfall.

Krisen i Ukraina trappades upp när Rysslands president Vladimir Putin i måndags erkände utbrytarregionerna i Ukraina som självständiga. I flera månader har Ryssland ansamlat stora militära styrkor i närheten av gränsen mot Ukraina.

Fakta: Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.