NYHETER:

Fotbollsspelare i England får rätt till föräldraledighet

Tottenham Hotspurs Ashleigh Neville, vänster tacklar Manchester Uniteds Hayley. Foto: TT/AP/Alastair Grant

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fotbollsspelare i England får rätt till föräldraledighet

Kvinnliga fotbollsproffs i England kommer att få rätt till föräldraledighet och förlängd sjukförsäkring efter en överenskommelse mellan landets fotbollsförbund Football Association och spelarfacket Professional Footballer’s Association.

Av Bella Frank

ENGLAND | Den nya överenskommelsen blev klar efter en parlamentsdebatt kring kvinnors villkor som fotbollsproffs arrangerad av ledamoten Julie Ellott. Nu kommer spelare i de 24 klubbarna som ingår i de två högsta engelska divisionerna, Women’s Super League och Women’s Championship, garanteras föräldraledighet för första gången, rapporterar the Guardian.

– Jag vill ge mitt erkännande till alla de som har arbetat så hårt för att nå hit, sade Julie Elliott.

Ofta har damproffs tvingats att välja mellan att göra karriär eller bilda familj, den som har blivit gravid har varit orolig för att förlora sitt kontrakt liksom haft svårt att komma tillbaka efter graviditeten. Få damproffs har barn, medan herrproffs har barn i mycket högre utsträckning. Arbetet för att få till stånd förändringar har pågått länge inom Fifpro den internationella fackliga organisationen för fotbollsspelare.

I slutet av 2020 förklarade Fifa att gravida fotbollsspelare kommer att omfattas av 14 veckors föräldraledighet, och att klubbar måste betala minst två tredjedelar av deras lön under tiden. Klubbar ska också hjälpa spelaren att återgå till spel i klubben efter föräldraledigheten liksom ge medicinskt stöd. Dessutom förbjöds klubbar från att avsluta en spelares kontrakt om hon blir gravid.

Damfotbollsspelares sämre villkor generellt jämfört med herrspelare innebär ofta korta kontrakt och betydligt lägre löner. Det gör det ännu svårare för en spelare som vill skaffa barn. Den tidigare målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir som länge spelade i damallsvenskan för Djurgården sköt upp att bli mamma tills efter att hon fyllde 30. Hon vågade inte berätta för tränare eller medspelare om att hon gick på IVF-behandling. Först när hon blev gravid berättade hon det för tränarstaben, och efter födseln av tvillingar stressade hon för att komma tillbaka så fort som möjligt.

– Jag ville bara bevisa för mig själv och alla andra att det är möjligt. Jag hade bestämt mig för att visa dem att det inte är ett hinder och att det kan göra dig bättre, sade hon i en intervju med BBC 2020, strax efter att Fifa aviserat sitt nya regelverk om föräldraledighet.

– Om jag hade haft ett längre kontrakt och tryggheten i att veta att man skulle få sin lön hade jag kanske tagit det lite mer lugnt, och kanske ammat längre och jag hade kanske sovit istället för att träna, fortsatte hon.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.