NYHETSQUIZ

Är du ett klokhuvud?

Foto: Pixabay, Wikipedia, PXhere/Montage:  Jan-Åke  Eriksson

NYHETSQUIZ

Dela på facebook
Dela på twitter

Är du ett klokhuvud?

De rätta svaren hittar du nederst på sidan. Inte tjyvkika!

 

1. Klimattoppmötet COP26 är avslutat och för första gången nämns ”F-ordet” i ett slutdokument på ett av FN:s klimattoppmöten. Vilket av somliga anses som ett …. eh framsteg. Vad står F:et för?

1   Fasa ut
X  Framgång
2   Fossil

2. ”Folket är starkare, och det finns ingen återvändo”, är ett av de slagord som ropats sedan militärkuppen den 25 oktober i Sudan, ett land kantat av militärkupper och inbördeskrig. Studenten Alaa Salah blev en ikon för proteströrelsen när hon i april 2019 ställde sig på ett biltak, krävde Sudans diktator Omar al-Bashir avgång och reciterade ett poem alltmedan folket skanderade tillbaka: Revolution!  Hur löd poemet?

1  Alla revolutioner föds i det ögonblick då en offentlig orättvisa blir till en insikt i någon mänsklig själ.
X Den stora orsaken till revolutioner är att författningarna står stilla medan folken går framåt.
2  Sanningen är alltid revolutionär.
3 En kula dödar inte, vad som dödar är människors tystnad.
4   Revolution är inte barrikader, revolution är ett sinnestillstånd.

3. ”Här är det vackert. Här vill jag bygga mitt hem”, ska vikingen Torvald Eriksson, bror till Leif Eriksson, ha sagt när han för tusen år sedan kom till Amerikat, då kallat Vinland. Men han blev strax dödad av en pil från urbefolkningen. Så gick det till enligt berättelsen
i ”Grönlänningasagan”. Enligt ny forskning hände sig detta i Newfoundland år 1021. Vad kallade vikingarna amerikas urfolk?

1    Skrälingar
X   Vinlandar
2   Aleuter

4. Sex palestinska människorättsförsvarare har hackats och övervakats med ett spionprogram rapporterar människorättsorganisationen Front Line Defenders. Programmet har tidigare fördömts då det har använts just mot människorättsförsvarare och företaget bakom, israeliska NSO Group, svartlistades nyligen av USA. Spionprogrammet är döpt efter en mytologisk figur. Vilken?

1    Trojanska hästen
X   Bayard
2    Pegasus

5. Följetongen kring damspelarnas minimala kläder i beachhandboll fortsätter. Nu har ljushuvudena i Internationella handbollförbundet tänkt till och uppdaterat sitt regelverk och justerat klädreglerna. Vad ska damerna istället för bikinitrosor nu ha på underkroppen?

1   samma byxor som herrarna
X   hotpants
2    mamelucker

6. Den kaliforniska kondoren med tre meter mellan vingarna har upptäckt ett nytt sätt att fortplanta sig på. Eller i vart fall honorna. Detta sker med asexuell förökning genom produktion av avkomma ur obefruktade ägg. Vad kallas denna typ av fortplantning?

1   jungfrufödsel
X   självbefläckelse
2   oogami

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.