NYHETSQUIZ

Är du ett klokhuvud?

Foto: Pixabay, Wikipedia, PXhere/Montage:  Jan-Åke  Eriksson

NYHETSQUIZ

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Är du ett klokhuvud?

De rÀtta svaren hittar du nederst pÄ sidan. Inte tjyvkika!

 

1. Klimattoppmötet COP26 Ă€r avslutat och för första gĂ„ngen nĂ€mns ”F-ordet” i ett slutdokument pĂ„ ett av FN:s klimattoppmöten. Vilket av somliga anses som ett 
. eh framsteg. Vad stĂ„r F:et för?

1   Fasa ut
X  FramgÄng
2   Fossil

2. ”Folket Ă€r starkare, och det finns ingen Ă„tervĂ€ndo”, Ă€r ett av de slagord som ropats sedan militĂ€rkuppen den 25 oktober i Sudan, ett land kantat av militĂ€rkupper och inbördeskrig. Studenten Alaa Salah blev en ikon för proteströrelsen nĂ€r hon i april 2019 stĂ€llde sig pĂ„ ett biltak, krĂ€vde Sudans diktator Omar al-Bashir avgĂ„ng och reciterade ett poem alltmedan folket skanderade tillbaka: Revolution!  Hur löd poemet?

1  Alla revolutioner föds i det ögonblick dÄ en offentlig orÀttvisa blir till en insikt i nÄgon mÀnsklig sjÀl.
X Den stora orsaken till revolutioner Àr att författningarna stÄr stilla medan folken gÄr framÄt.
2  Sanningen Àr alltid revolutionÀr.
3 En kula dödar inte, vad som dödar Àr mÀnniskors tystnad.
4   Revolution Àr inte barrikader, revolution Àr ett sinnestillstÄnd.

3. ”HĂ€r Ă€r det vackert. HĂ€r vill jag bygga mitt hem”, ska vikingen Torvald Eriksson, bror till Leif Eriksson, ha sagt nĂ€r han för tusen Ă„r sedan kom till Amerikat, dĂ„ kallat Vinland. Men han blev strax dödad av en pil frĂ„n urbefolkningen. SĂ„ gick det till enligt berĂ€ttelsen
i ”GrönlĂ€nningasagan”. Enligt ny forskning hĂ€nde sig detta i Newfoundland Ă„r 1021. Vad kallade vikingarna amerikas urfolk?

1    SkrÀlingar
X   Vinlandar
2   Aleuter

4. Sex palestinska mÀnniskorÀttsförsvarare har hackats och övervakats med ett spionprogram rapporterar mÀnniskorÀttsorganisationen Front Line Defenders. Programmet har tidigare fördömts dÄ det har anvÀnts just mot mÀnniskorÀttsförsvarare och företaget bakom, israeliska NSO Group, svartlistades nyligen av USA. Spionprogrammet Àr döpt efter en mytologisk figur. Vilken?

1    Trojanska hÀsten
X   Bayard
2    Pegasus

5. Följetongen kring damspelarnas minimala klÀder i beachhandboll fortsÀtter. Nu har ljushuvudena i Internationella handbollförbundet tÀnkt till och uppdaterat sitt regelverk och justerat klÀdreglerna. Vad ska damerna istÀllet för bikinitrosor nu ha pÄ underkroppen?

1   samma byxor som herrarna
X   hotpants
2    mamelucker

6. Den kaliforniska kondoren med tre meter mellan vingarna har upptÀckt ett nytt sÀtt att fortplanta sig pÄ. Eller i vart fall honorna. Detta sker med asexuell förökning genom produktion av avkomma ur obefruktade Àgg. Vad kallas denna typ av fortplantning?

1   jungfrufödsel
X   sjÀlvbeflÀckelse
2   oogami

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter