NYHETER:

Palestinier välkomnar Amnestys rapport om israelisk apartheid

En palestinsk man stoppas av israeliska säkerhetsstyrkor efter att judiska bosättare blockerade palestinska barn från att komma in i en skola i byn al-Lubban al-Sharqiya, nära staden Nablus på Västbanken, söndagen den 28 november 2021. Foto: TT/AP/Majdi Mohammed

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Palestinier välkomnar Amnestys rapport om israelisk apartheid

Palestinier välkomnar Amnesty Internationals nya rapport som slår fast att Israel utövar ett system av förtryck ”mot palestinier i alla de områden de kontrollerar” och att det utgör apartheid enligt internationell rätt. Amnesty International följer därmed i B’Tselems, Human Rights Watchs – och långt innan dess många palestinska organisationers – fotspår.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA | Tisdagens rapport välkomnas bland annat av den palestinska människorättsorganisationen al-Haq som tillsammans med sju andra palestinska organisationer 2019 överlämnade en rapport till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering (CERD) om att Israels systematiska kontroll över och förtryck av palestinier utgör apartheid.

”al-Haq välkomnar att Amnesty går samman med årtionden av palestinskt arbete och det växande erkännandet av israelisk apartheid. Ett erkännande av en organisation som Amnesty som jobbar för global rättvisa och universella mänskliga rättigheter är enormt” skriver organisationen på Twitter. al-Haq betonar vikten av att Amnesty International också sätter fokus på hur palestinska flyktingar och palestinska medborgare i Israel utsätts för ”Israels fragmenterade kontroll”.

Apartheid användes ursprungligen för att beskriva det rassegregerande politiska systemet i Sydafrika men har i efterhand blivit ett begrepp i internationell rätt som förbjuder sådana system som ett brott mot mänskligheten, och begreppet används också i Romstadgan, som bildade den Internationella brottmålsdomstolen 1998.

– Vår rapport visar den sanna vidden av Israels apartheidregim. Oavsett om de bor i Gaza, östra Jerusalem, Hebron eller Israel behandlas palestinier som en underlägsen folkgrupp som systematiskt nekas sina rättigheter. Vår slutsats är att Israels grymma politik, med segregation, fördrivning och exkludering inom alla områden den israeliska staten kontrollerar, tydligt utgör apartheid. Det internationella samfundet är skyldigt att agera, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare på organisationens hemsida.

Organisationen uppmanar den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att utreda brottet apartheid i den utredning om brott i de ockuperade palestinska områdena som pågår sedan tidigare och  ”vädjar till alla länder att använda universell jurisdiktion för att ställa de ansvariga för apartheid inför rätta.” 

Israels utrikesdepartement fördömer rapporten för att använda ett ”extremistiskt språk” och att den förvränga den historiska kontexten för att ”demonisera Israel och hälla bensin på den antisemitiska elden”, rapporterar The Times of Israel.

– Israel är inte perfekt men vi är en demokrati som stöder internationell rätt, är öppen för kritik, med en fri press och ett starkt och oberoende rättssystem, sade utrikesminister Yair Lapid i måndags.

I januari förra året konstaterade den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem i rapporten A regime of Jewish supremacy from the Jordan River to the Mediterranean Sea: This is apartheid att det inte längre går att skilja på det som händer på de ockuperade palestinska territorierna (OPT) och Israel självt. Organisationen argumenterade att en sådan åtskillnad också riskerar att dölja det faktum ”att hela området mellan Medelhavet och Jordanfloden organiseras under en enda princip: att avancera och cementera en grupps överhöghet – judar – över en annan – palestinier.”

Några månader senare, i april 2021, publicerade Human Rights Watch rapporten A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution i vilken organisationen drar slutsatsen att den israeliska policyn att förtrycka palestinier på olika sätt utgör apartheid i enlighet med internationell rätt.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.