NYHETER:

Urbefolkning får fem miljarder i förlikning

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Urbefolkning får fem miljarder i förlikning

Av Ann Edliden/TT

USA | De amerikanska läkemedelsföretagen Johnson  &  Johnson, Amerisource Bergen, Cardinal Health och McKesson döms att betala 590 miljoner dollar i förlikning till den amerikanska ursprungsbefolkningen.

590 miljoner dollar motsvarar ungefär 5,47 miljarder kronor och förlikningen är en i raden i flera rättsfall mot läkemedelsföretag som tillverkar opioider. I september i fjol fick cherokeefolket 75 miljoner dollar (ungefär 695 miljoner kronor) i förlikning av tre läkemedelsföretag.

Opioidkrisen i USA beräknas ha kostat en halv miljon människor livet under de senaste 20 åren. Och den amerikanska ursprungsbefolkningen anses ha lidit mer skada än andra grupper, enligt stämningsansökan.

Men utbetalningen ska inte ses som att företagen är direkt ansvariga för massdöden.

”Den här förlikningen är inte ett medgivande av skuld eller ansvar och företaget kommer fortsätta att försvara sig mot anklagelser som den här slutliga överenskommelsen inte löser”, skriver Johnson & Johnson i ett uttalande.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.