NYHETER:

Extrem planet 322 ljusår från jorden kartlagd

Atmosfären kring exoplaneten WASP189b, belägen 322 ljusår från jorden, har undersökts av Lundaforskare. Foto: Lunds universitet

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Extrem planet 322 ljusår från jorden kartlagd

Av Jan Samuelsson/TT

 

RYMDEN | En så kallad exoplanet belägen 322 ljusår från jorden har detaljstuderats från Lund och den uppvisar en ”exotisk cocktail” av ämnen.

Det finns cirka 4 300 bekräftade exoplaneter, det vill säga planeter som befinner sig i andra solsystem än vårt eget. En av dem, WASP-189b, upptäcktes 2020 och väckte uppmärksamhet bland astronomer eftersom den troligtvis är den mesta extrema av alla exoplaneter. Den har en dagstemperatur på 3 200 grader och har ett år som varar i 2,7 dygn.

Nu har forskare från Lunds universitet lyckats detaljstudera atmosfären kring WASP-189b. Enligt forskarna är kunskap kring dess skållheta gashölje viktig när man vill förstå mer om jordlika planeter. Lundaforskarnas arbete har resulterat i en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature astronomy.

Med den avancerade spektroskopi som användes kunde de knyta minst nio varianter av kända ämnen till WASP-189b:s atmosfär. Grundämnena järn, titan, krom, vanadin, magnesium och mangan hittades. Men den viktigaste upptäckten är att atmosfären också innehåller titanoxid. Det ämnet har inte tidigare med säkerhet upptäckts runt en ultrahet gasjätte utanför vårt solsystem.

”Jag får ofta frågan om jag tror att min forskning är relevant för sökandet efter liv någon annanstans i universum. Mitt svar är alltid ja. Den här typen av studier är ett första steg i detta sökande”, säger astronomidoktoranden Bibiana Prinoth, som lett forskarlaget, i ett pressmeddelande om studien.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.