NYHETER:

Brittisk kvinna frias i Cypern i uppmärksammat fall

Högsta domstolen på Cypern upphävde den fällande domen mot en brittisk kvinna som dömts till fyra månaders villkorlig dom för att ha gjort påståenden om att hon gruppvåldtats av så många som ett dussin israeler under en semester på Cypern 2019. Foto: TT/AP Photo/Petros Karadjias

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Brittisk kvinna frias i Cypern i uppmärksammat fall

En ung brittisk kvinna har friats från anklagelser om att ha ljugit om att hon utsatts för en gruppvåldtäkt på Cypern. Hennes advokater välkomnar den friande domen men menar att hennes ursprungliga anklagelser mot männen nu måste utredas. Demonstranter som hade samlats utanför domstolen applåderade och jublade över nyheten.

Av Bella Frank

CYPERN | En av kvinnans advokater, Michael Polak, kallar den friande domen för en ”vattendelare” för hans klient liksom för andra ”runt om i världen som finner sig i liknande situationer”, rapporterar den israeliska tidningen Israel Hayom. Enligt Michael Polak har hans ”unga sårbara” klient inte bara blivit dåligt behandlad utan hon tvingades också genomgå en rättegång som var ”uppenbart orättvis” i en lägre instans, något som högsta domstolen nu alltså också har kommit fram till.

Kvinnan dömdes till fyra månaders villkorligt fängelse i januari 2020 av en domare som ansåg att hon hade gjort sig skyldig till att ha gjort en falsk polisanmälan. Den brittiska studenten anmälde att hon hade gruppvåldtagits av tolv unga israeliska män på ett hotellrum i Ayia Napa i juli 2019. Tio dagar senare skrev hon under ett uttalande där hon drog tillbaka anklagelsen och det är detta dokument som har legat till grund till domen emot henne som hon sedan överklagade.

Hennes tillbakadragande kom efter att hon hade förhörts på polisstationen i många timmar utan att ha en advokat närvarande, och utan att inspelningar av det långa förhöret gjordes. Kvinnan, som uppges lida av posttraumatisk stress efter den påstådda gruppvåldtäkten såväl som av hur hon har behandlats av polis och rättsväsende efteråt, har berättat att det var polis som förmådde henne att skriva under dokumentet där hon drog tillbaka sin polisanmälan.

– De bad mig säga att det inte var en våldtäkt, sade den unga kvinnan i rätten 2020.

Fallet har väckt mycket ilska i såväl Cypern som i Storbritannien och i Israel och feministiska organisationer har manifesterat till stöd för kvinnan. Inför att domen skulle avkunnas 2020 reste kvinnor från Israel till Cypern för att delta i stöddemonstrationer och det cypriotiska nätverket Network Against Violence Against Women har manifesterat till stöd för kvinnan. Även under måndagen hade en liten grupp demonstranter samlats utanför högsta domstolen för att ge sitt stöd, och de jublade åt nyheten om den friande domen, rapporterar Israel Hayom.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.