NYHETER:

Stark kritik mot Erdogans Cypern-planer

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Stark kritik mot Erdogans Cypern-planer

Turkiets besked om att delvis öppna den symboliskt viktiga orten Varosha på Cypern och fortsatt kräva en tvåstatslösning för ön möts av internationell kritik.

Av TT-AFP-Reuters

CYPERN President Recep Tayyip Erdogan upprepade i ett tal i den av Turkiet kontrollerade delen av huvudstaden Nicosia att landet kräver en tvåstatslösning för Cypern, vilket EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare i månaden sade att Bryssel aldrig kommer att acceptera.

Erdogan höll sitt tal vid en parad som firade den invasion 1974 som ledde till att Cypern delades i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr. Den turkcypriotiska delen är endast erkänd av Turkiet.

– Förhandlingarna kan inte göra några framsteg om (alla parter) inte erkänner att det finns två folk och två stater med likvärdiga rättigheter, sade han och sågade FN:s försök att få en lösning, som har pågått sedan invasionen.

– Vi kan inte ödsla ytterligare 50 år på frågan, sade han.

”Livet kommer att återuppta”

Den turkiska armén öppnade i fjol vägar in i staden Varosha, som har hamnat i ingenmansland mellan de grekiska och turkiska områdena sedan konflikten 1974 och i dag är en spökstad – en åtgärd som fick FN att varna för alla ensidiga handlingar i konflikten.

Erdogan upprepade på tisdagen att den turkiska sidan vill öppna Varosha.

– Livet kommer att återupptas. En ny era kommer att inledas i Maras, och den kommer att gynna alla, sade Erdogan och använde det turkiska namnet på Varosha.

”En provokation”

Talet väckte stark kritik på andra sidan gränsen, och från EU och USA.

– Jag vill skicka starkast möjliga budskap till herr Erdogan och hans politiska ställföreträdande att det här är oacceptabla handlingar och inga krav från Turkiet kommer att accepteras, säger Cyperns president Nicos Anastasiades.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kallar den turkcypriotiska utbrytardelens agerande för ”ett oacceptabelt ensidigt beslut” och USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att det är en provokation.

– USA ser Turkiets agerande i frågan om Varosha som en provokation, oacceptabel och oförenlig med landets tidigare åtagande att delta i konstruktiva samtal, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i en kommentar.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.