NYHETER:

Castillo Perus president: Kommer med öppet hjärta

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Castillo Perus president: Kommer med öppet hjärta

Pedro Castillo blir Perus näste president. Mer än sex veckor efter valet kan landets valkommission utropa vänsterkandidaten som Perus ledare. ”I dag, systrar och bröder, börjar en ny etapp i vår historia”, skriver Castillo på Twitter.

Av TT-AFP

PERU Pedro Castillo har två gånger utropat sig som segrare i presidentvalet den 6 juni, men efter anklagelser om valfusk har det officiella resultatet dröjt.

Tills nu. Sent på måndagen, lokal tid, meddelade valkommissionen att Castillo fått 50,12 procent av rösterna, 44 000 fler än högerrivalen Keiko Fujimori, och därmed kan utses till president.

– Kära landsmän, jag kommer med ett öppet hjärta för var och en av er, sade Castillo när han firade valsegern inför några hundra anhängare.

– Å min familjs vägnar vill jag tacka valkommissionen och tacka alla de politiska partier som ställde upp i detta firande av demokratin.

”En ny etapp i vår historia”

På Twitter hade han då tackat det peruanska folket för segern och uppmanat landet att enas i arbetet att bygga ett Peru för framtiden, ”ett inkluderande Peru, ett rättvist Peru, ett fritt Peru utan diskriminering”.

”I dag, systrar och bröder, börjar en ny etapp i vår historia”, avslutar han sitt meddelande.

Valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS har sedan tidigare uppgett att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med presidentvalet.

Men Fujimori har hävdat att valfusk visst förekommit och antytt att hon inte skulle godta ett valresultat och hennes anhängare har krävt nya val. Men på måndagen sade hon att hon godtar resultatet.

– För det krävs enligt den grundlag som jag har svurit en ed på att försvara, sade hon på en presskonferens.

Nummer fem på tre år

För Fujimori innebär valförlusten att hon ställs inför rätta i ett korruptionsåtal. Åklagare i fallet har uppgett att de vill se henne dömas till 30 års fängelsestraff om hon anses skyldig i målet som hade pausats om hon valts till president.

Den långa väntan på det dröjande valresultatet har lett till stora protester i landet. För två veckor sedan demonstrerade tusentals anhängare till båda kandidaterna på huvudstaden Limas gator.

51-årige Pedro Castillo blir Perus femte president på tre år när han svärs in den 28 juli.

Fakta: Pedro Castillo

51-årige Pedro Castillo har länge arbetat som grundskollärare på landsbygden. Han gjorde sig ett namn 2017 då han ledde en lärarstrejk som omfattade flera regioner och pågick i 75 dagar.

Han överraskade de flesta när han, som nykomling på den nationella politiska scenen och företrädande det socialistiska partiet Perú Libre (Fria Peru), tog hem flest röster i den första valomgången i april.

Född i en by i regionen Cajamarca i nordvästra Peru, långt från huvudstaden Lima, och med en förkärlek att färdas till häst skiljer han sig i framtoning från landets etablerade politiker.

Han har gått till val på en vänsterradikal politik med förslag om mer statlig reglering av ekonomin och omfördelning av välstånd. Bland huvudförslagen finns en rejäl höjning av vinstskatten för de multinationella företag som utvinner viktiga naturresurser som mineraler, olja och gas, samt betydande investeringar i utbildning och jordbruk.

Han vill också att landets nuvarande konstitution, som skrevs 1993 under den auktoritäre och sedermera fängelsedömda expresidenten Alberto Fujimori, görs om.

Med slagorden ”Inga fler fattiga i ett rikt land” har Castillo framför allt fångat upp ett missnöje bland de många fattiga utanför städerna.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.