NYHETER:

Vattenkris utlöser ilska mot Irans ledning

Protester mot vattenkrisen i Khuzestan har pågått i en vecka, och ilska har även riktats mot landets högste andlige ledare, aytolla Ali Khamenei. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Vattenkris utlöser ilska mot Irans ledning

Åtminstone två demonstranter har dödats i provinsen Khuzestan i samband med protester över en allvarlig vattenkris i området –  i ett Iran som upplever den värsta torkan på många årtionden. 

Människorättsaktivisten Narges Mohammadi greps tillfälligt i Teheran på tisdagen efter att ha demonstrerat till stöd för protesterna i Khuzestan. 

Av Bella Frank

IRAN Människorättsaktivisten Narges Mohammadi, som förra året släpptes efter ett drygt åttaårigt fängelsestraff, demonstrerade utanför Irans inrikesministerium på tisdagen för att uttrycka stöd för protesterna i Khuzestan. Enligt uppgifter från hennes man, Taghi Rahmani till Al Jazeera English, greps Mohammadi och flera andra aktivister men släpptes natten till onsdagen. 

Det var i förra veckan som demonstranter tog till gatorna i ett stort antal städer i den olje- och naturgasrika Khuzestanprovinsen i Iran. Enligt Iran Wire har demonstranter gått ut på gator i 17 städer i Khuzestan och nyhetssajten hänvisar till filmer som visar tusentals människor på gatorna. 

Ilska mot ayatollan

Två personer har dödats i staden Shadegan av iranska säkerhetsstyrkor under protesterna – Mustafa Naimawi och Ghasem Kheziri. Iranska myndigheter hävdar att dödsfallen inträffat på grund av att kravaller utbrutit i samband med protesterna, och skylls på ”agitatorer”. Protesterna i vilka slagord som ”jag är törstig” ropas, har också riktats mot landets ledning med slagord som ”Död åt diktatorn”, riktat mot landets högste andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Khuzestan har haft stora vattentillgångar, bördig jord och våtmarker men detta har ändrats i takt med tilltagande vattenbrist på grund av minskad nederbörd i hela Iran. I och med den knappa nederbörden har flera dammar också så låga vattennivåer att de inte kan producera energi, vilket leder till elavbrott. 

Bristande vattennivåer och elavbrott har under flera år lett till protester i Khuzestan, bland annat i februari 2017 och under juni och juli 2018, protester som också då utvecklades till kritik mot den islamiska republikens ledning. 

Arabisk minoritet

Kritiker menar att vattenbristen i det traditionellt vattenrika Khuzestan långt ifrån endast beror på torka och minskad nederbörd utan också har att göra med myndigheters vanskötsel och att vattentillgångar i provinsen – där en stor del av landets arabiska ahwazminoritet bor – extraheras från området för att tillgodose behov på andra håll i landet. 

– I Khuzestan har vi olja, vatten, petrokemi, stål, hamnar, jordbruk, dadelpalmer och en gemensam gräns med Irak men människor får inte dra nytta av dessa välsignelser och allt de får är föroreningar och floder som har torkat ut, sade den lokala politikern Kazem Nasab till den delvis officiella nyhetsbyrån ISNA 2018.

Provinsen har också utsatts för försök att bryta upp dess arabiska identitet, något som ledde till stora protester 2005 vilka kom att kallas den ”ahwaziska intifadan”, i vilken 160 personer dödades. Provinsen drabbades hårt av Iran-Irakkriget på 1980-talet – Saddam Husseins försök att annektera provinsen blev startskott för det åttaåriga kriget.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.