REPORTAGE:

”Rödmärkta” fruktar för sina liv i Filippinerna

En demonstrant i närheten av presidentpalatset i Manilla, Filippinerna, protesterar mot vad som ses som utomrättsliga avrättningar i president Rodrigo Dutertes så kallade krig mot droger. Nu används i allt högre utsträckning anklagelser om kommunism mot regimkritiker. Foto: AP Photo/Bullit Marquez

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

”Rödmärkta” fruktar för sina liv i Filippinerna

I Filippinerna har ”rödmärkning” blivit en populär metod för att tysta och till och med döda regimkritiker. Det handlar om att utmåla fackligt aktiva, vänsterpolitiker, ursprungsfolksledare eller miljöaktivister som kommunister med nära band till New People’s Army som i decennier fört väpnad kamp mot den filippinska staten. 

I realiteten handlar det om trollfabriker som går hand i hand med paramilitära miliser och militär och polis i vad som alltmer liknar en utrensning av oliktänkande med president Rodrigo Dutertes goda minne. 

Av Klas Lundström

FILIPPINERNA ”Rödmärkning” av oppositionella, demokratiaktivister, oberoende journalister och vänsterintellektuella är en av de filippinska trollfabrikernas primära uppgifter. I sociala medier, på nätforum eller i uppsökande verksamhet stämplas otaliga filippinier som ”kommunister” och knutna till New People’s Army, som i decennier bedrivit väpnat uppror mot staten. 

Under president Rodrigo Dutertes översyn spåras och trakasseras eller i värsta fall dödas regimkritiker av militär och polis, rapporterar tidningen Philstar.

Rödmärkningskampanjen” är emellertid nationell och inkluderar även ursprungsfolk, småskaliga jordbrukare och miljöaktivister, något som Mongabay rapporterat om tidigare i år.

”En dödsdom”

Den senaste vågen av hot och potentiella dödsdomar som ”rödmärkningar” kan innebära i dagens på många sätt laglösa Filippinerna är anställda för techbolag som organiserar sig fackligt, rapporterar Rest of World. 

Ett sätt att slå ner mot arbetsplatsorganisering, menar Mylene Cabalona, anställd vid ett callcenter i Manila och ordförande för den fackliga organisationen Bien. Sedan en tid tillbaka tvingas hon leva under jord efter att trollfabriker trogna till president Dutertes ”rödmärkningspolitik” har utnämnt henne som kommunist och anhängare till gerillan.

– Det är som en dödsdom, säger Mylene Cabalona till Rest of World.

Trollfabriker och techbolag

Det är ingen slump att techbolagens anställda är måltavlor för trollfabrikerna och – potentiellt på sikt – även polis eller illegala paramilitära miliser som opererar mer eller mindre summariskt i sin jakt på fiender till staten. 

Outsourcade tjänster såsom callcenters och kundtjänster för bolag som Amazon och Facebook återfinns ofta i Filippinerna och sektorn sysselsätter 1,3 miljoner invånare, vilket gör anställdas rätt till organisering till en global fråga.

Roten till ”rödmärkningen” av anställda och särskilt ledande personer inom Bien är resta krav på säkra anställningskontrakt, skäliga löner och grundtrygghet under pandemin, säger Mylene Cabalona till Rest of World. 

”Rödmärkta dödas eller fängslas”

Krav som i första hand kan komma att realiseras efter ökat tryck på techbolagen från statligt håll, eftersom Bien inte förhandlar direkt med bolagen. Krav som också lyfts fram med en potentiell dödsdom som följd i form av ”rödmärkning”:

– Det är väldigt otäckt eftersom de flesta av de personer som rödmärks, de är antingen döda eller fängslade, säger Mylene Cabalona.

”Rödmärkningspolitiken” sker i obruten takt samtidigt som Internationella brottmålsdomstolen i Haag har inlett en utredning om människorättsbrott begångna i samband med president Rodrigo Dutertes statligt initierade bekämpning av narkotikan. Ett öppet krig som involverat summariska gripanden, mord och försvinnande, enligt Human Rights Watch.

”Början på möjlig ny MR-brottsvåg”

Den 25 juni aviserade filippinsk polis bildandet av en ny koalition i bekämpningen av illegala narkotikanätverk – något som staten även menar sammanfaller med bekämpningen av New People’s Armys väpnade motstånd.

Human Rights Watch hyser oro inför utvecklingen och statens öppnade dörr för ännu fler förevändningar för godtyckliga gripanden och möjliga dödsfall av civila utförda av vad som i praktiken är en illa utbildad men samtidigt välbeväpnad milis som opererar med Duterteadministrationens fulla stöd:

– Genom bildandet av en ny milis förefaller Duterteadministrationens intention vara att än mer hålla polis och militär om ryggen ifråga om ansvar för allvarliga brott, säger Brad Adams, Human Rights Watchs chef för människorättsorganisationens Asienkontor, i ett uttalande.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.