NYHETER:

Oppositionella gripna i Tanzania

Samia Suhulu Hassan blev i mars i år landets första kvinnliga president, vilket väckte hopp men nu har flera oppositionspolitiker gripits i Tanzania. Foto: AP Photo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Oppositionella gripna i Tanzania

Flera medlemmar i Tanzanias största oppositionsparti Chadema har gripits, uppger partiet på Twitter. De ska ha gripits under natten till onsdagen i hamnstaden Mwanza invid Victoriasjön, inför ett planerat möte kring krav på grundlagsreformer.

Av TT-AFP

TANZANIA Enligt uppgift rör det sig om partiets ordförande Freeman Mbowe samt tio andra medlemmar.

”Hans vistelseort är okänd efter att en polisstyrka genomförde en räd på hans hotell och grep honom”, skriver oppositionspartiet Chadema om partiordföranden på Twitter.

”Vi fördömer repressionen av tanzaniernas rättigheter å det bestämdaste. Det finns tecken på att diktaturen under president John Magufulis styre fortsätter”, skriver partiet vidare.

Ny ledare väckte hopp

Den då sittande presidenten Magufuli vann Tanzanias presidentval i oktober i fjol med 84 procent av rösterna, enligt det officiella valresultatet som ifrågasattes av oppositionen. När han sedan avled i mars blev partikamraten Samia Suhulu Hassan landets första kvinnliga president – en vändning som väckte hopp efter Magufulis hårdföra enväldsstyre.

Chadema har nu publicerat en lista över de totalt elva personer som ska ha gripits. Mötet om grundlagsreformer hade förbjudits av lokala myndigheter med hänvisning till coronarestriktioner, men Chadema lovade trots det att gå vidare med planerna.

”Redo att gripas”

”Människor från Mwanza och på andra håll, ge er ut på gatorna och kräv att våra ledare släpps och politiska rättigheter respekteras!”, skriver Tundu Lissu, Chademas presidentkandidat vid valet i höstas, nu på Twitter.

Även efter valet i höstas greps flera oppositionspolitiker, däribland Freeman Mbowe och Tundu Lissu, men släpptes senare.

– Om de vill gripa alla Chademas medlemmar, låt dem först bygga ut fängelserna för vi är alla redo att gripas, sade Mbowe i en video publicerad på Twitter efter att mötet förbjudits i måndags.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.