NYHETER:

USA: Riktad energi kan orsaka Havannasyndrom

 

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

USA: Riktad energi kan orsaka Havannasyndrom

 

Riktad energi kan ha orsakat det så kallade Havannasyndromet som drabbade diplomatanställda, uppger en amerikansk panel.

 

USA | Fenomenet dök upp 2016 bland diplomater i Kubas huvudstad Havanna. Efter det har liknande fall av huvudvärk, illamående och möjliga hjärnskador uppstått bland diplomater och underrättelsepersonal i bland annat Australien, Österrike, Kina, Colombia, Tyskland och Ryssland.

Men vad som ligger bakom den mystiska Havannasyndromet är fortsatt höljt i dunkel. En panel bestående av tekniska och medicinska experter som USA:s underrättelseväsende tillsatt uppger att pulserande elektronmagnetisk energi och ultraljud på nära håll skulle kunna orsaka den ovanliga kombinationen av symptom som officiellt helt enkelt benämnts som onormala hälsoincidenter (AHI).

Panelen säger att de hundratals inrapporterade fallen är svårförklarade och kan bero på någon slags extern stimuli, exempelvis i form av riktad energi.

Det går att bygga en sådan maskin, enligt panelen, och hålla den dold och få den att orsaka skador på en person man riktar in sig mot.

Panelen har bara sett till vad som är teoretiskt möjligt, och spekulerar inte i om en sådan maskin faktiskt finns eller vem som skulle ligga bakom dem.

Flera utredningar om Havannasyndromet pågår parallellt. Underrättelseorganet CIA uppgav nyligen i en preliminär rapport att det nog inte var någon form av insats från utländsk makt som låg bakom fallen, utan att man hittat andra rimliga förklaringar i de allra flesta fallen. Men i ett 20-tal av dem kunde CIA inte kunnat utesluta att det rör sig om någon form av utländsk inblandning.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.